Zaterdag is het weer tijd voor de Hoeksche Waardse Molendag

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Aanstaande zaterdag 20 oktober 2018  is het weer zover: de Hoeksche Waardse Molendag. Een bijzondere editie deze keer, want voor het eerst in tachtig jaar zijn alle 12 molens in de Hoeksche Waard tegelijkertijd in beweging. Van 10.00 tot 16.30 uur zetten de molenaars en vrijwilligers de deuren van de molens weer open. Iedereen, van jong tot oud, kan dan kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is. Stuk voor stuk werktuigen met elk hun eigen verhaal en techniek.

De molens van Goudswaard en Piershil, die in het afgelopen jaar grondig zijn gerestaureerd, zijn dit jaar weer van de partij. Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” te Strijen en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen ook weer mee.

Zo bakt bakker Jan de Koning die dag verse warme molenbroden, is er in het museum van Strijen een digitale fototentoonstelling over de Strijense molens en laat Arjan van der Hoeven zijn stoommachine in Goudswaard weer diverse machines aandrijven. Ook op de molens zijn er verschillende activiteiten, waaronder die van een imker en een demonstratie glas-in-lood maken op De Goede Hoop in Mijnsheerenland en in Westmaas zijn er een kleurwedstrijd en een quiz voor kinderen. Op de molen van Puttershoek is er verkoop van molenbrood, staan er enkele oldtimer vrachtwagens en kunnen de jeugdige bezoekers tegen een kleine vergoeding een eigen molentje timmeren. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en wanneer mogelijk ook malen.

Stempels sparen
Bezoekers aan de Molendag Hoeksche Waard kunnen op elke deelnemende locatie een stempel sparen. Bij vijf stempels of meer behaal je een overheerlijke pannenkoek bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca gelegenheden op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de Molendag gratis te verkrijgen is.

Alle deelnemers
Deelnemers aan de Hoeksche Waardse Molendag 2018 zijn:
– Molen van Goidschalxoord: Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord
– De Swaen (vanaf 12:00 uur): Spuidijk 29 – Nieuw-Beijerland
– De Stoomgenerator: Molendijk 81 – Goudswaard
– Korenmolen Windlust: Molendijk 63 – Goudswaard
– Korenmolen Landzigt: Molendijk 19 – Zuid-Beijerland
– Korenmolen Simonia: Molendijk 39 – Piershil
– Korenmolen Windlust: Van Koetsveldlaan 2d – Westmaas
– Korenmolen De Goede Hoop: Molenweg 17 – Mijnsheerenland
– De Oostmolen: Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland
– Korenmolen De Lelie: Molendijk 2 – Puttershoek
– De Poldersche Molen: Polderdijk 25 – Maasdam/Sint-Anthoniepolder
– Korenmolen De Hoop: Gatsedijk 4a – Maasdam
– Korenmolen ‘t Vliegend Hert: Molendijk 35 – ’s-Gravendeel
– Museum ‘Het Land van Strijen’: Kerkstraat 47 – Strijen
– Museum ‘De Oude Bakkersschuur’: Hoeksedijk – Maasdam

Meer informatie
Meer informatie over de Molendag www.facebook.com/molendaghw


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.