Verkeerseducatie: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer voor basisschool leerlingen uit Strijen

127

STRIJEN – Op donderdag 15 november 2018 gaan leerlingen van basisscholen uit Strijen aan de slag met het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’. In Laco Sportcentrum krijgen zij vanaf 8.45 uur eerst een stukje theorie en daarna oefenen zij praktijksituaties bij het parkeerterrein van de VV Strijen.

Ruim 125 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe ‘groot en klein’ landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. De Hoeksche Waard heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

VOMOL: twee doelgroepen

De basisschoolleerlingen krijgen voorlichting over  landbouwverkeer van studenten van de mbo-opleidingen Het Prinsentuin College en EduDeltaCollege. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles. Met deze aanpak worden twee groepen jonge verkeersdeelnemers tegelijkertijd bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen.

Samenwerking

De gemeente Strijen werkt samen met de andere gemeenten in de Hoeksche Waard aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Holland-Rijnland (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de Hoeksche Waard stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.