Tweede druk boek ‘De krant van mijn grootouders’, van de hand van Frans van der Straaten vanaf nu in de boekhandel

223

HOEKSCHE WAARD – Een goed jaar geleden (22 november 2018) werd in het Museum Hoeksche Waard onder grote publieke belangstelling het boek ‘De krant van mijn grootouders’, van de hand van Frans van der Straaten officieel gepresenteerd. Het maar liefst 400 pagina’s tellende, fraaie boekwerk is het eindresultaat van jarenlang noest speurwerk in de uitgaven het vroegere ‘Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard en IJselmonde’.

Dick Hitzert, voorzitter van het museum en ook verantwoordelijk voor het voorwoord in het boek, nam destijds het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek bleek een schot in de spreekwoordelijke roos en daarom is er nu een tweede druk verschenen. In 1878 kreeg deze streek voor het eerst een eigen krant. Wat die krant vanaf dat jaar als nieuws bracht is de bron geworden van ‘De krant van mijn grootouders’. De jaren tussen 1878 en 1978 vormden een boeiend tijdvak voor ons land en voor de Hoeksche Waard. Het eiland kwam uit zijn isolement door de bouw van de Barendrechtse Brug en de stoomtram van de RTM (het zogenaamde ‘moordenaartje’). Heel wat aspecten van het dagelijkse leven ondergingen veranderingen. Er kwam waterleiding, gasvoorziening en elektriciteit. Hoe beleefde men al die veranderingen? Hoe kwam men de beide Wereldoorlogen door? Op deze en andere vragen heeft de schrijver van dit boek geprobeerd een antwoord te geven door het leven van alledag te beschrijven aan de hand van krantenberichten. Er is getracht zoveel mogelijk foto’s te gebruiken die nog niet eerder in andere boeken zijn verschenen. In de tweede druk komen bovendien nog enkele extra opnamen te staan.

De tweede druk van ‘De krant van mijn grootouders’ is o.a. weer te koop/te bestellen in de Bruna’s te Oud-Beijerland en ‘s-Gravendeel, boekhandel Edel te Numansdorp, Schouten in Strijen en Bij Arie lees, schrijf & kadoshop in Puttershoek. De prijs is € 19,95.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.