Oppositie wil OZB Hoeksche Waard op laagste niveau

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – De voltallige oppositie van de gemeenteraad wil dat de OZB op het laagste niveau van de 5 voormalige gemeenten – te weten dat van Binnenmaas – blijft. Partijen VVD, D66, GroenLinks, PvdA, HWSP en C98HW dienen vanavond een amendement in voor een wijziging van de begroting. Het amendement betekent dat de OZB-aanslag gemiddeld genomen twee tientjes lager uitpakt.

“Het gaat om een belofte die door veel partijen aan de kiezers is gedaan. De gemeente maakt een valse start als ze nu al zo’n belangrijke belofte gaat breken.”, aldus Arnold de Man van de VVD. Hij wist hierbij op het verkiezingsprogramma van onder andere het CDA. “En er is ruimte in de begroting, omdat op veel posten ruim wordt begroot.”

Het coalitieakkoord van CDA, Lokalen HW, SGP en ChristenUnie gaat uit van het gemiddelde tarief van de voormalige gemeenten en dat pakt voor veel inwoners slecht uit. “De netto woonlasten stijgen hierdoor fors. Een huishouden in bijvoorbeeld Puttershoek is door inflatie en stapeling van verhogingen voor afvalstoffen en OZB al gauw 59€ extra kwijt en in Strijensas 44€. Dat is volstrekt onnodig.”, zegt Maurice Pahladsingh van D66.

De zes partijen zien vooral kansen om een slag te maken met de efficiency van de gemeente. “Met een grote gemeente moeten we in staat zijn efficiënter en goedkoper te werken.”, vindt Leen van Prooijen van de Hoeksche Waardse Seniorenpartij. “Met een opdracht aan de eigen organisatie moet dat prima op te lossen zijn. De begroting is 200 miljoen groot en dan is 1% besparing al ruim voldoende.”, vult Werner de Jong aan van C98HW. De oppositie wil daarbij niet aan de voorzieningen komen: “We hebben oog voor de voorzieningen in onze dorpen, daar gaan we dus niet op beknibbelen.”, aldus Sandra Hol van GroenLinks. “We willen de inwoners ontzien.”

Piet Westdijk van de PvdA sluit af: “We moeten niet vergeten dat we een belangrijk vangnet hebben in de vorm van onze reserves. Die zijn dermate groot dat we een eventuele tegenvaller heel goed op kunnen vangen. Maar we gaan ervan uit dat het college vooral goed kijkt waar bespaard kan worden op de eigen organisatie.”

Het amendement wordt op 19 februari in stemming gebracht bij de behandeling van de begroting.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.