Raadslid Kees van Pelt ( CU ) in gesprek met visstandbeheercommissie over de overwoekende waterplanten in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Recent werd Kees van Pelt, raadslid voor de ChristenUnie, door verschillende sportvissers in de Hoeksche Waard gevraagd aandacht te besteden aan het probleem van de alles overwoekerende waterplanten in gemeentelijke wateren. Na een oproep op social media ontving hij veel reacties waaruit blijkt dat het probleem al jaren en in vrijwel heel de Hoeksche Waard speelt.

Van Pelt: “Op uitnodiging van de visstandbeheercommissie heb ik afgelopen dinsdag hun vergadering bijgewoond. Door de informatie die ik daar kreeg, ben ik nog meer overtuigd geraakt van het feit dat er een oplossing moet worden gevonden voor dit probleem. Dit probleem bederft het plezier van duizenden sportvissers. Er zijn door de commissie oplossingen aangedragen die ik binnenkort onder de aandacht wil brengen van de partijen die het probleem zouden moeten oplossen.”

De voorzitter van de commissie, Aart van der Waal, maakte van de gelegenheid gebruik om nog een urgent probleem aan de orde te stellen; de sterfte onder vissen doordat ze in gemaalpompen vermalen worden.

Aart van der Waal hierover: “Elk jaar opnieuw gaat daardoor, alleen al in de Hoeksche Waard, naar schatting 20.000 kilo vis verloren. En dat terwijl de Europese Kaderrichtlijn Water vraagt om kostbare maatregelen ter bescherming en verbetering van de visstand. Maatregelen die vervolgens gedeeltelijk tenietgedaan worden door de gemalen. Helaas is deze kwestie nauwelijks zichtbaar is want de vermalen vissen zakken namelijk naar de bodem. Het Waterschap Hollandse Delta is hier naar mijn mening aan zet en zou gemaalvispassages, aalhevels of hevelvistrappen moeten aanleggen.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren