Nieuw boekje van Arie Pieters: De ‘Rotterdamse Beren’ varen nog één keer uit

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

‘s-Gravendeel – Twee legendarische ‘Rotterdamse Beren’ varen nog eenmaal uit. Op papier én in boekvorm welteverstaan, want helaas bestaat dit unieke tweetal niet meer. Ze werden beiden in het begin van 1926 opgeleverd bij de werf van Piet Smit Jr. in Rotterdam: De reusachtige ijsbreker ‘Jääkarhu’ en sleper en tevens ijsbreker ‘Siberië’. En hoewel hun ‘leven’ totaal anders zou verlopen, doken er tijdens het onderzoek voorafgaande aan het boekje enkele wonderlijke parallellen op.

Auteur van het boekje ‘Rotterdamse Beren’ is Arie Pieters, die naast boeken over o.a. monumentale bomen, regionale natuur en de dagelijkse belevenissen van een kraaiengezin, zich ook regelmatig stort op min of meer ‘vergeten’ stukjes Nederlandse historie. Zo verscheen eerder van zijn hand o.a. het boekje ‘Herinneringen aan Jimmy’, over de prominente rol die de legendarische GMC CCKW trucks tijdens de wederopbouw hadden gespeeld. In ‘Rotterdamse Beren’ gaan we echter het water op. Wij keren in eerste instantie terug naar 1926. Het jaar waarin de Rotterdamse werf van Piet Smit Jr. dus twee unieke schepen zou opleveren: De Jääkarhu en de Siberië. De eerste een reus van een ijsbreker, vervaardigd voor Finland en de tweede de sterkste sleper van zijn tijd in ons land én tevens ook ijsbreker. Aan de hand van o.a. 50 foto’s (soms unieke foto’s) volgen we hun levensloop. Beiden werden twee varende legenden en één van de twee werd zelfs ‘filmster’. De Siberië, met als bijnaam ‘de Beer van Rotterdam’ was als ijsbreker, zeker voor de Tweede Wereldoorlog regelmatig te zien in o.a. de Dordtse Kil, de Oude Maas en de andere rivieren in het Rijnmondgebied, als aanvoerder van een konvooi ijsbrekers.

De ‘IJsbeer’

De ‘Jääkarhu’ (Fins voor ‘IJsbeer’) deed zijn werk in eerste instantie vooral in Finland, maar werd na de Tweede Wereldoorlog door de toenmalige Sovjet-Unie ‘ingepikt’ als oorlogsbuit. Onder Sovjetvlag zou de ‘IJsbeer’ een andere naam krijgen en tevens zou het schip ook in de poolstreek actief worden. ‘Siberië’ en ‘Jääkarhu’ waren unieke schepen voor hun tijd en tijdens alle onderzoek voor het boek bleek, met wat hulp van de sociale media, dat ‘Jääkarhu’ nog lang niet vergeten is in zijn vroegere thuisland Finland. Met dank aan twee Finse facebook contacten doken enkele unieke oude foto’s op van de machtige ‘IJsbeer’, die zo goed als zeker nog nooit eerder in Nederlandse boeken of tijdschriften hebben gestaan. ‘Rotterdamse Beren’ brengt aan de hand van zo’n 50 foto’s een stukje misschien wel bijna vergeten maritieme geschiedenis in beeld.

Het boek is ondermeer verkrijgbaar via de webwinkel van Mijnbestseller.nl en tevens kan men het kopen/bestellen/reserveren bij elke gewone/fysieke boekwinkel in de regio Hoeksche Waard en daarbuiten. Prijs: €13,50, 80 blz. en 50 zwart-wit foto’s. ISBN: 9789463863971


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.