Themaweek verkeersveiligheid in de Hoeksche Waard van start

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read
Hoeksche Mamma Anouck samen met de peuters van de Peuterhoeve - Foto Gemeente Hoeksche Waard

HOEKSCHE WAARD – Iedereen veilig op weg en iedereen weer veilig thuis: dat willen we allemaal. Deze week is het in Zuid-Holland en dus ook in de Hoeksche Waard themaweek verkeersveiligheid ‘Maak een punt van nul’.  De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Hoeksche Waard zet zich samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH), politie, VVN, provincie en het Waterschap het hele jaar door in voor verkeersveiligheid.  Verkeersongelukken worden voor een groot deel veroorzaakt door gedrag. Te hard rijden, je smartphone gebruiken, onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur kruipen.


Het programma van de themaweek in de Hoeksche Waard: 

Cabaretvoorstelling over verkeersgedrag op CSG Willem van Oranje

Voor de leerlingen van klas 2 speelt het Johan Cahuzak Theater op dinsdag 17 september op het CSG Willem van Oranje – locatie Poortwijk – de Totally Traffic les ‘Zeven Sloten’. Een cabaretvoorstelling over gedrag in het verkeer met aansluitend een forumgesprek.

TotallyTraffic (TT) is het structurele programma voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie in Zuid-Holland en richt zich op jongeren van 12 tot en met 18 jaar. De interactie met de jongeren staat centraal met als doel dat de jongeren zich bewust worden van hun eigen rol in het verkeer en de mogelijke gevaren en risico’s.

De RPV Hoeksche Waard heeft Totally Traffic structureel opgenomen in het meerjarenplan. Alle scholen voor het Voortgezet Onderwijs kunnen lessen uit het aanbod van Totally Traffic uitvoeren.

Go MONO project op middelbare scholen

Jongerenorganisatie Stichting TeamAlert wil er met Go MONO voor zorgen dat jonge bestuurders niet door hun smartphone verleid worden tot risicovolle handelingen in het verkeer. Met dit project sluit de organisatie aan bij de landelijke campagne MONO. Een campagne die het smartphonegebruik onderweg moet terugdringen. Bovendien is op 1 juli het appverbod op de fiets ingegaan.

TeamAlert is op 17 september aanwezig bij het Actief College en een dag later op 18 september bij het Hoeksch Lyceum. Tijdens het project beantwoorden de leerlingen verschillende dilemma’s die gaan over smartphonegebruik in het verkeer. Om het kennisniveau van de jongeren te verhogen, stellen en beantwoorden de organisatoren quizvragen over de gevolgen van smartphonegebruik in het verkeer. Aan het eind van de quiz krijgen de jongeren de vraag om de smartphone in ‘MONO’-stand te zetten. Hierbij formuleren zij een implementatie-intentie gericht op het instellen van de ‘MONO’-stand bij de persoon die hen onderweg het meeste stoort. Zoals bijvoorbeeld een vriend of ouder. Op deze wijze zorgt TeamAlert ervoor dat jongeren het normaal vinden om ongestoord onderweg te zijn.

De RPV Hoeksche Waard heeft Team Alert gevraagd alle scholen in de Hoeksche Waard te bezoeken in 2019.

Veilig deelnemen aan verkeer met scootmobiel in Zuid-Beijerland

Wethouder Huibert Steen opent op 18 september 2019 de Scoot Infodag in Zuid-Beijerland, bij de Eendrachtshoeve. Tijdens deze dag leren zo’n 15 bestuurders van een scootmobiel zich veiliger door het verkeer te begeven. Ze nemen kennis van de nieuwste verkeersregels, verbeteren de behendigheid met hun scootmobiel op een parcours en rijden samen met een ritbegeleider een route. Na afloop evalueren ze deze samen.

De werkgroep senioren van Veilig Verkeer Nederland district Zuid-Holland organiseert al jaren scootmobieltrainingen voor de RPV Hoeksche Waard. De cursus is dan ook niet meer weg te denken uit het meerjarenplan.

Uitreiking label ‘School op SEEF’

Wethouder Piet van Leenen reikt op woensdag 18 september om 08.45 uur alweer het 3elabel School op SEEF uit aan OBS het Driespan in Puttershoek. Verkeer komt op veel basisscholen in de Hoeksche Waard elke week terug in het schoolrooster van groep 1 t/m 8. Met het lesprogramma School op SEEF worden de kinderen in een veilige omgeving op een eigentijdse manier begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers.

Alleen basisscholen die verkeersveiligheid en verkeerseducatie hoog in het vaandel hebben staan en structureel met verkeersveiligheid aan de slag gaan, komen in aanmerking voor het label.  Elke drie jaar worden de scholen die meedoen aan het programma beoordeeld op de mate waarin gewerkt wordt aan een verkeersveiligheid. Als de beoordeling voldoende is, ontvangt de school het keurmerk ‘School op SEEF’. Het Driespan heeft de afgelopen drie jaar onder andere de ouderinformatie over verkeersveiligheid verbeterd en de banden met de gemeente aangehaald. Hiervoor krijgt de school de complimenten van de labelcommissie.

‘The Battle’ op CSG Willem van Oranje

Voor de brugklassen van CSG Willem van Oranje – locatie Poortwijk – voert jongerenorganisatie Stichting Team Alert de Totally Traffic les ‘The Battle’ uit. Leerlingen gaan op donderdag 19 september aan de hand van improvisatietheater en quizvragen met elkaar in gesprek over de risico’s die zij lopen in het verkeer. Team Alert hoopt de leerlingen daarmee bewustere verkeersdeelnemers te maken.

Peuters leren spelenderwijs over het verkeer

De peuters van de Peuterhoeve in Mijnsheerenland leren spelenderwijs over de regels in het verkeer. Hiervoor maken de leidsters van de Peuterhoeve gebruik van de verkeerskist. Een kist met speelgoed en voorleesboekjes over verkeer. Ook de ouders worden betrokken: hun rol is belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Tijdens het symposium ‘Verkeersveiligheid, wat is het jou waard?’ is

De Peuterhoeve voorgesteld als ambassadeur voor verkeersveiligheid. In de onderstaande korte film leggen eigenaresse Mariëlle van der Plaat en Hoeksche Mama Anouk van Steenselen uit waarom het belangrijk is om ook de allerjongste kinderen kennis te laten maken met verkeersveiligheid. Fragmenten uit deze film zijn opgenomen in een totaalfilm die oproept een punt van nul verkeerslachtoffers te maken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren