Update: 200 landmijnen gevonden in akker aan de Boomdijk in ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto EOD

Aan de Boomdijk in ‘s-Gravendeel zijn zo’n woensdagmorgen 18 september tweehonderd landmijnen aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst is aanwezig en doet onderzoek. De boer vond de mijnen bij de aanleg van een drainiagesysteem.


De mijnen zijn woensdag gevonden door de eigenaar van het stuk akkerland. De man wilde zijn land gaan draineren en was hiervoor slangen aan het trekken. Op ongeveer een meter diepte stuitte hij op de eerste mijn.

Volgens boer Jens Kooijman gaat het om onklaar gemaakte mijnen. De Explosieven Opruimingsdienst is inmiddels vertrokken. Het is nog niet bekend wat er met de mijnen gaat gebeuren. Ze stammen uit de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Huibert van Driel, specialist in explosievenopsporing, is het opmerkelijk dat zo’n vondst nu nog wordt gedaan: “Tweehonderd mijnen voor een mijnenveld is op zich niks bijzonders. Maar dat ze na zo’n lange tijd pas worden aangetroffen, is uitzonderlijk.”

Het mijnenveld is volgens Van Driel gelegd door de Duitsers als verdedigingslinie. “In de Hoeksche Waard is nooit gevochten, wel op het Eiland van Dordrecht. En rond de Moerdijkbrug natuurlijk. Om te voorkomen dat de geallieerden richting Rotterdam zouden komen, werden her en der mijnenvelden neergelegd. Ook bij Strijen lagen bijvoorbeeld mijnenvelden.”

Het bedrijf van Van Driel onderzocht eerder de mogelijke aanwezigheid van oud oorlogstuig in de Hoeksche Waard, maar deed geen onderzoek naar het akkerland aan de Boomdijk.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.