Middeleeuwse boeren in Mijnsheerenland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Archeologische Opgraving Raadhuslaan in Mijnsheerenland - Foto PR

Mijnsheerenland – De Hoeksche Waard was in de middeleeuwen een welvarend gebied met uitgestrekte handelscontacten. Vondsten onder een oude boerderij in Mijnsheerenland duiden daar op. Archeoloog René van Wilgen vertelt over deze middeleeuwse opgravingen. Donderdag 10 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Bibliotheek Mijnsheerenland.

Verborgen onder de fundamenten van een boeren bedrijf zijn vorig jaar resten gevonden van een middeleeuwse nederzetting. Daaruit blijkt dat Mijnsheerenland al in de middeleeuwen een welvarend dorp was. Een enorme schuur en een kelder – die vorig jaar in de bodem gevonden zijn – werden direct na de bedijking van de Hoeksche Waard in 1493 gebouwd.

In de sloot naast de middeleeuwse bebouwing werden verschillende soorten aardewerk uit de 14e eeuw gevonden. Ook lag er een muntje uit Sevilla uit de regeerperiode van Enrique III. Dat muntje is rond 1400 geslagen en legde ruim 2 duizend kilometer af om in een sloot in Mijnsheerenland te belanden. Hoe en waarom? Dat blijft gissen, maar archeoloog René van Wilgen kan er heel boeiend over vertellen en mogelijke verklaringen aandragen.

Rene van Wilgen is werkzaam bij SOB Research te Heinenoord. Hij zal een presentatie houden over de vondsten die gedaan zijn in Mijnsheerenland, dicht bij de plaats waar nu de Bibliotheek in het Dorpshart is. Donderdagavond 10 oktober 19.30 tot 21.30 in het Dorpshart – Van der Straatenplein 2 te Mijnsheerenland. Toegangsprijs bedraagt € 6 – leden van de Bibliotheek en de historische vereniging krijgen € 3 korting. Graag vooraf aanmelden via [email protected] of aan de balie van de Bibliotheek.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren