Jaarlijkse Hoeksche Waardse Molendag aanstaande zaterdag is niet meer weg te denken in de Hoeksche Waard

151

HOEKSCHE WAARD – Op  Zaterdag 19 oktober a.s. is er voor de achtste keer de Hoeksche Waardse Molendag. Alle 12 molens in de regio zijn dan geopend en bij voldoende wind in werking. Van 10:00 tot 16:30 zetten de molenaars en vrijwilligers de molendeuren weer wagenwijd open en kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is.

Poldersche Molen Maasdam, foto Jan Plaisier

Elk jaar zijn er veranderingen te vinden in de diverse molens in de Hoeksche Waard, zoals het inmiddels werkende tweede paar maalstenen in molen Windlust in Westmaas. De molenaar vertelt u graag meer over dit stukje vakwerk dat mede dankzij veel vrijwilligers uitgevoerd kon worden. Ook molen ‘t Vliegend Hert te ’s Gravendeel is weer uit de steigers. Waarom waren deze nodig? Gaan de molens van Piershil en Mijnsheerenland weer malen? Wat is het verhaal achter de roeden van Windlust in Goudswaard? Kortom: molens zijn ‘dynamisch erfgoed’ waar altijd weer iets nieuws te ontdekken valt.

Nieuwsgierig?

Kom naar de molens en verwonder u wat er zoal ondernomen is om zowel het cultureel erfgoed als het immateriële erfgoed (beroep molenaar) in stand te houden in de Hoeksche Waard. In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nu nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. De Oostmolen is de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en Goudswaard heeft de oudste nog resterende ‘stenen grondzeiler’ van Nederland. De molens van Goudswaard en Piershil behoren inmiddels tot de Stichting Molens Hoeksche Waard.  Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam doet ook dit jaar wederom mee. Kinderen kunnen hier eierkoeken bakken en versieren en krijgen twee molenbroodjes mee naar huis. Museum het Land van Strijen en de Stoomgenerator in Goudswaard zijn dit jaar niet van de partij. Op diverse molens is er ook verkoop van broodmeel, pannenkoekenmeel en andere producten. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en wanneer mogelijk ook malen.

Stempels sparen voor gratis pannenkoek

De Puttershoekse Molen Korenmolen de Lelie die onlangs de BankGiro Loterij Molenprijs won.

Bezoekers aan de Molendag Hoeksche Waard kunnen op elke deelnemende locatie een stempel sparen.  Bij vijf stempels of meer behaal je een overheerlijke pannenkoek bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca gelegenheden op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de molendag gratis te verkrijgen is.

Meer informatie over de molendag verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag, te volgen op www.facebook.com/molendaghw of via www.molenshoekschewaard.nl.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.