Tips om te besparen op de zorgverzekering in 2020

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Pricewise

De zorgpremie gaat in 2020 met gemiddeld €40 omhoog. Dat betekent niet dat Hoeksche Waarders ook perse duurder uit hoeven te zijn met hun zorgverzekering. De juiste zorgverzekering kiezen kan tijdrovend zijn, maar als mensen eenmaal weten waar ze op moeten letten dan kunnen ze veel geld besparen.

Verhoog het eigen risico

Mensen kunnen tientallen euro’s besparen op de zorgverzekering door het wettelijke verplichte eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Dit is vooral interessant voor mensen die weinig zorgkosten verwachten te maken. Men kan het eigen risico verhogen tot €885. Meestal krijgen mensen dan een korting op de jaarpremie ter hoogte van 50 procent van het bedrag waarmee het eigen risico is verhoogd. Voor degene die geen spaargeld achter de hand hebben, is het verhogen van het eigen risico niet verstandig. Als ze dan onverwachts in het ziekenhuis belanden, dan moeten zij deze behandeling wel uit eigen zak kunnen betalen. Dan is het beter om het eigen risico niet te verhogen. Het is namelijk ook mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen.

Kijk goed naar de aanvullende verzekeringen

Nederlanders zijn vaak oververzekerd. En dat is zonde. Voordat men een aanvullende verzekering afsluit, is het handig om te bedenken hoe vaak er een beroep op deze verzekering gedaan gaat worden. Een voorbeeld van een aanvullende verzekering die veel mensen hebben is de tandartsverzekering. Wat veel mensen niet weten, is dat ze goedkoper uit zijn als ze twee keer in het jaar een consult betalen.

Betaal de premie per jaar

De premie van de zorgverzekering kunnen mensen per maand of per jaar betalen. De meeste mensen kiezen ervoor om de premie in maandelijkse termijnen te betalen. Bij een jaarbetaling, geven de meeste zorgverzekeraars een korting op de premie. Dit doen zij omdat een jaarbetaling minder administratie oplevert. De korting kan wel oplopen tot 3 procent.

De keuze voor de zorgverlener

In principe mogen mensen zelf kiezen naar welke arts of specialist ze gaan voor een bepaalde ingreep of behandeling. Als er word gekozen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet de verzekerde helaas een deel van de zorgkosten zelf betalen. Daarnaast kan men er ook voor kiezen om de huisarts aan het werk te zetten. Zij kunnen ook ingeschakeld worden voor kleine ingrepen, zoals het verwijderen van een moedervlek of het zetten van een spiraaltje. Een voordeel hiervan is dat de behandeling niet wordt verrekend met het eigen risico.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Tot slot kan men het meeste geld besparen door de zorgverzekering vergelijken en daarna over te stappen. Wat voor de klant de beste en goedkoopste zorgverzekering is, hangt af van zijn of haar zorgbehoeftes. Vanaf 12 november kunnen mensen hun zorgverzekering vergelijken op basis van prijs en dekkingswensen. Als de oude verzekering voor 31 december is opgezegd, dan heeft men tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.