Orgelconcert bij Kaarslicht door Rien Donkersloot

123

Mijnsheerenland- Op zaterdag 16 november 20.00 uur vindt in de Laurentiuskerk het derde en laatste concert plaats in de reeks van drie “Orgelconcerten bij kaarslicht”. Vaste organist Rien Donkersloot bespeelt het Bätz/Van Vulpen-orgel in een aantrekkelijk en afwisselend programma met als thema “Vijf eeuwen orgelmuziek”.

Het concert wordt geopend met een suite van Oude dansen, waarin het orgel klinkt als een orkest met oude blaasinstrumenten. De jonggestorven Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns schreef slechts enkele orgelwerken; deze getuigen echter van een verbluffende genialiteit. Tijdens het concert klinkt Bruhns’ koraalfantasie over het lied “Nun komm, der Heiden Heiland”; een werk waarin het meesterschap doorklinkt. Van Johann Sebastian Bach klinkt diens vijfde triosonate; het werk, geschreven voor zijn zoon Wilhelm Friedemann Bach, heeft opgewekte hoekdelen vol virtuositeit, vitaliteit en speelsheid; als middendeel klinkt een indrukwekkend largo. Uit de romantiek klinken twee koralen van Sigfrid Karg-Elert, waaronder een bewerking van het lied “Wachet auf, ruft uns die Stimme”. In dit stuk wordt de tekst op treffende manier verklankt. Uit de 20e eeuw klinkt een werk van Bert Matter dat gecomponeerd is in de zgn. minimal music-stijl. Met gebruikmaking van minimale middelen creëert de componist een enorme spanningsboog. Rien Donkersloot besluit zijn concert met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang is € 8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Na afloop van het concert is er koffie en thee. Van harte welkom.

Meer informatie op www.musicalaurentius.nl: 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.