Cromstrijen’98 HW: Coalitie zet de andere partijen buiten spel bij het vaststellen van de begroting

0
389
Werner de Jong van CHW

HOEKSCHE WAARD – Bij de start van de nieuwe gemeente was het met elkaar samenwerken een gewenste succesformule, omdat er heel veel op de nieuwe raad af zou komen. Na het debat en besluitvorming over de begroting blijkt dit wat genuanceerder te liggen. Aan het eind van de vergadering bleek namelijk dat de coalitie vooraf al een standpunt had bepaald, want de moties en amendementen van de andere partijen werden allemaal systematisch weggestemd, behalve die van de coalitie zelf.

Met de inhoud van sommige moties was het college het eens en noemde deze zelfs sympathiek.En toch werd er niet hierin mee gegaan. Veelal werd als reden gegeven dat het college al met het betreffende onderwerp bezig was. Het zogenaamd met elkaar samenwerken blijkt een selectief begrip te zijn.

De raad heeft begin dit jaar besloten om een regenbooggemeente te zijn. Dit wordt niet in de begroting genoemd. Het amendement “inclusieve samenleving en communicatie” werd, zonder duidelijke argumenten daarvoor te noemen, door de coalitie weggestemd. Dat is merkwaardig als de gemeente dit zelf bovenaan de lijst zet van belangrijke thema’s en dit via Het Kompas aan de inwoners als zodanig mededeelt. Volgens de coalitie weet iedereen toch al dat zij alle inwoners als gelijke zien, maar waarom dan die grote angst om dit in de begroting te noemen en het statement “belangrijk thema” daarmee te bekrachtigen? Dat is niet bepaald vertrouwenwekkend voor inwoners die hier direct mee te maken hebben. Dit geldt voor meer onderwerpen, zoals o.a. de armoedebestrijding wat ook steeds maar doorgeschoven wordt. Armoede kun je echter niet op pauze zetten. Met betrekking tot dierenwelzijn bestaat er een onbegrijpelijke angst om een eigen visie hierover te schrijven. Een visie die de provincie en de rijksoverheid zou kunnen ondersteunen bij het maken van beleid hierover. En hoe serieus neemt men het verdedigen van het open polderlandschap als wij volgens deze begroting de verstedelijking moeten opvangen?

Met het niet serieus nemen van de partijen,die niet in de coalitie zitten, worden de inwoners, die op die partijen hebben gestemd, ook niet serieus genomen. Leg dat maar eens uit aan al die mensen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.