Caroline Smeets pleit voor een landelijke actiedag voor de zorg. Elk jaar weer op 20 november!

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Caroline zette zich al eerder in om onder andere het papierwerk wat bij de zorg aan huis komt kijken te verminderen - Foto Caroline Smeets

HOEKSCHE WAARD – Is het toeval of gaat het altijd morrelen binnen de verpleegkundige op 20 november? Twee jaar geleden was er eenzelfde energie voelbaar op 20 november 2017 door de actiedag #meerzorgminderpapier. Vandaag na twee jaar is de grote #ziekenhuisstaking een feit. Is de klaarblijkelijke chronische wond van werkdruk en waardering dan nog steeds niet verbeterd sinds 2017 of is de problematiek toen nog niet duidelijk genoeg geadresseerd?

Twee jaar geleden nam de beroepsgroep van verpleegkundigen ook al het leiderschap op om op te komen voor hun werkomstandigheden en waardering. Want de werkomstandigheden en waardering lieten toen al te wensen over. Dit deden we door de administratieve last aan de kaak stellen door een dag geen onnodige administratie te doen. Hiermee wilden we bereiken dat de werkdruk verminderde en de waardering steeg. Hierdoor zou het beroep aantrekkelijker worden en konden we echt doen waar we voor waren opgeleid: de best mogelijke kwaliteit van zorg verlenen! We stonden als beroepsgroep toen in de spotlight en het gaf voer voor discussie en aandacht voor wat er mis ging. Hierna is er ook veel veranderd door het schrappen van administratieve lasten. Overal zijn er in de lande schraptafels geweest in heel veel sectoren van de zorg. We werden gehoord dat was fijn maar we bleven bij de oppervlakkige korst van de wond zitten.

Vandaag wordt gestaakt tegen de werkdruk en voor een betere waardering. Want op dit vlak blijft de problematiek zich uitten. Het probleem wat leeft binnen de beroepsgroep wordt vandaag veel duidelijker uitgesproken door de ziekenhuis verpleegkundigen. Echter kijken we niet nog te veel naar de pus die uit de wond loopt? Wat willen we als verpleegkundigen nou echt? We willen de best mogelijk zorg voor verlenen. Elke dag raken we daar waar het echt om draait: het leven! Het is het mooiste vak wat er is. Maar tegelijkertijd vergt het ook veel van je. Soms begint je dag bij een jonge moeder die palliatieve zorg ontvangt, daarna maak je een praatje met de eenzame oudere om dan een agressieve cliënt te kalmeren zodat hij niet de behandeling staakt. Dit werk kan je alleen maar doen als de werkomstandigheden goed zijn.

We moeten de wond van de zorg als verpleegkundigen niet blijven likken maar aanpakken. Dat wordt ook weer duidelijk door deze actiedagen. Na 20 november 2017 is er veel veranderd met hulp van verschillende stakeholders en de verpleegkundigen zelf. Na vandaag zal er ook weer veel veranderen en juich ik deze actiedag ook van harte toe. Echter zou ik wel willen pleitten voor een actiedag door verpleegkundigen elk jaar op 20 november zodat we ons steeds bewust blijven in wat wij als verpleegkundigen nodig hebben om de wonden te genezen!

Caroline Smeets is Kwaliteitsverpleegkundige extramuraal bij Careyn en was tot eind 2018 in de Politiek actief als gemeenteraadslid van Groenlinks in de voormalige gemeente Strijen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.