Alles over vuurwerk rondom de jaarwisseling in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Jaarlijks gebeuren er nog steeds ongelukken met vuurwerk. En niet alleen met het afsteken van illegaal vuurwerk. Maar liefst 48 procent van de vuurwerkongevallen vond plaats met het afsteken van officieel toegestaan consumentenvuurwerk. De gemeente Hoeksche Waard heeft alles op een rijtje gezet in dit bericht.

Veilige vuurwerkverkoop

Alle 36 verkooppunten voor vuurwerk in Zuid-Holland Zuid zijn goedgekeurd. Elk jaar vindt er een gezamenlijke controle plaats door inspecteurs van de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en de Brandweer Zuid-Holland Zuid. Tijdens intensieve inspecties van de opslag- en verkoopruimten is gelet op naleving door de ondernemers van de wettelijke eisen op het gebied van bouw- en brandveiligheid.

De goedgekeurde vuurwerkverkooppunten zijn te herkennen aan een opvallend rode sticker op de deur en bijbehorende poster in de winkel. Uit de voorcontroles blijkt dat alle goedgekeurde verkooppunten hun verplichte administratie op orde hebben. Daarnaast voldoen de opslag- en verkoopruimtes aan het Vuurwerkbesluit op het gebied van bouw- en brandveiligheid. De voorcontroles worden jaarlijks door de omgevingsdienst in samenwerking met de Brandweer Zuid-Holland Zuid uitgevoerd.

Verkooppunten Hoeksche Waard

U kunt op 28, 30 en 31 december vuurwerk kopen bij de volgende verkooppunten:

  • Vego Tuinmaterialen – Numansdorp Industriestraat 25, Numansdorp
  • Ravestijn – Middelsluissedijk OZ 23, Numansdorp
  • V.O.F. Sint-Nieklaas – Boendersweg 6, ‘s-Gravendeel
  • De Vuurwerkreus – Zinkweg 95, Oud-Beijerland
  • Warenhuis van Dijk – Bootstraat 15, Oud-Beijerland
  • Knip en Knal – Aston Martinlaan 24, Oud-Beijerland

Vuurwerk afsteken

U mag alleen nog vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten de genoemde periode is strafbaar. Ook dit jaar is het verboden om vuurwerk af te steken rondom kerken en rondom (kinder)boerderijen.

Ruim uw eigen vuurwerkresten op!

De gemeente zorgt ervoor dat vanaf 2 januari de vuurwerkresten weer worden opgeruimd. Daarnaast willen wij u dringend vragen om uw eigen vuurwerkresten op te ruimen. Dit om te voorkomen dat (kleine) kinderen op zoek gaan naar niet ontploft vuurwerk.

Zwaarder en illegaal vuurwerk

De politie merkt ook dit jaar weer dat er steeds zwaarder en illegaal vuurwerk in omloop is. Wat op vuurwerk lijkt, is soms bijna net zo zwaar als explosieven. De gevolgen hiervan zijn groot. Zo is er niet alleen meer schade aan (gemeentelijke) objecten, maar ook meer gevaar voor afstekers van vuurwerk en omstanders. Politie en gemeente vragen ook u alert te zijn op signalen van handel, bezit en vroegtijdig afsteken van (illegaal) vuurwerk. U kunt een melding doorgeven via het algemene telefoonnummer van de politie 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000.

Voorlichting HALT

Om overlast tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk te voorkomen, geeft HALT ruim 1000 voorlichtingen per jaar. De meeste daarvan op basisscholen en middelbare scholen. Denk hierbij aan voorlichting over het richten van vuurwerk op andere mensen, een rotje dat vanuit een portiek wordt gegooid of een vuurwerkbom op een speelplaats. Ook verspreidt HALT campagnematieriaal door het hele land. Ga voor meer informatie over de campagne naar de website van HALT.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren