Binnen enkele jaren door heel de Hoeksche Waard ondergrondse containers voor restafval

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Na de  invoering van “Goed Scheiden Loont” staat RAD HW B.V. aan de vooravond van de invoering van “omgekeerd inzamelen”. Het principe van omgekeerd inzamelen is dat herbruikbare stromen aan huis worden opgehaald. En dat het overgebleven restafval door inwoners wordt weggebracht naar ondergrondse afvalcontainers in de buurt. De verwachting is dat deze maatregel leidt tot nog betere afvalscheiding en daarmee een daling van de hoeveelheid restafval.

Binnen enkele jaren moeten alle grijze containers in de Hoeksche Waard vervangen zijn door ondergrondse containers is te lezen in de Plaatsingsprocedure ondergrondse containers Omgekeerd Inzamelen gemeente Hoeksche Waard op de site officiële bekendmakingen.

Op dit moment staan er ongeveer 200 ondergrondse containers in de Hoeksche Waard. Deze containers zijn voor het grootste deel geplaatst ter vervanging van bovengrondse voorzieningen. De verwachting is dat er in de Hoeksche Waard 350 ondergrondse containers bij komen.

Met omgekeerd inzamelen is het noodzakelijk ondergrondse containers te plaatsen op nieuwe locaties. Dit vraagt zorgvuldige voorbereiding. Een transparante procedure is hierbij nodig. Zo zorgen we voor een heldere onderbouwing van de keuzes voor locaties. Het proces zorgt ervoor dat de locatiekeuze in samenspraak met de bewoners tot stand komt. Draagvlak is erg belangrijk. Ook zorgt het proces ervoor dat er een juridisch juiste basis is.

Afstemmingsoverleg Wijk/ dorpsraden

Draagvlak onder de bewoners is erg belangrijk. Zodra gemeente en RAD HW B.V. het eens zijn over het voorstel leggen ze dit voor aan de inwoners . Hier halen we informatie op die we verwerken voor we een bewonersavond voor alle inwoners organiseren.

Bewonersavond

Tijdens de bewonersavond presenteren we het ontwerp plaatsingsplan. We nodigen alle inwoners uit via een huis-aan-huis brief. Op wijkniveau laten we de kaart (A0 formaat) zien met de nieuwe locaties voor ondergrondse containers die zijn voorzien. Ook de detailplattegronden zijn beschikbaar zodat medewerkers van RAD HW B.V. en de gemeente deze kunnen gebruiken om vragen van bewoners te beantwoorden. Opmerkingen en suggesties van bewoners leiden mogelijk tot aanpassingen in het ontwerp.

Geraamde planning en doorlooptijd  

Op basis van het aantal huishoudens per container (1:60) en de maximale loopafstand (200 meter) is de verwachting dat er in totaal ongeveer 350 nieuwe containers nodig zijn. Onderstaande tabel geeft de verdeling weer per kern.

 

Tabel benodigd aantal containers

 

Heinenoord

11

Maasdam

15

Mijnsheerenland

22

Puttershoek

25

Schenkeldijk

2

s-Gravendeel

20

Westmaas

11

Klaaswaal

17

Numansdorp

36

Goudswaard

9

Nieuwendijk

3

Nieuw-Beijerland

20

Piershil

8

Zuid-Beijerland

11

Oud-Beijerland

106

Mookhoek

2

Strijen

34

Strijensas

1

 

De doorlooptijd van het proces is afhankelijk van diverse factoren. De aanwezigheid van kabels en leidingen kan het bepalen van een locatie lastig maken. Ook het type ondergrond is van belang. De aanwezigheid van bomen en parkeervakken hebben ook invloed. Daar waar de openbare ruimte onder druk staat in gebruik vergt het proces meer tijd. Ook draagvlak speelt een belangrijke rol. Hoe groter de weerstand bij een locatie hoe meer tijd het proces vergt. Een goede inschatting van de doorlooptijd van het hele proces is dan ook moeilijk te maken. We verwachten zo’n 2 à 3 jaar nodig te hebben om omgekeerd inzamelen in de hele Hoeksche Waard in te voeren.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren