Energierekening in 2020: wat verandert er allemaal?

375
Foto Pricewise

De variabele tarieven van de energiemaatschappijen Eneco, Vattenfall en Essent blijven dit jaar jaar gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. Dat betekent dat de klanten van deze energiebedrijven erop vooruit gaan, want de belastingen op energie gaan namelijk omlaag.

Energiebelasting in 2020 omlaag

Het kabinet wil dat de lasten tussen bedrijven en burgers eerlijker verdeeld worden. Daarom zullen bedrijven meer gaan bijdragen aan de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Op dit moment betalen bedrijven de helft van de ODE en huishoudens de andere helft. Het aandeel van bedrijven zal vanaf 2020 worden verhoogd naar twee derde. Op deze manier wordt meer recht gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Ook zal de belasting op elektriciteit worden verlaagd. De belasting op aardgas gaat daarentegen omhoog. Al deze maatregelen stimuleren duurzaam energieverbruik.

Investeren in energiebesparende maatregelen loont

Door de belasting op gas te verhogen en die op elektriciteit juist te verlagen, hoopt de overheid dat huishoudens vrijwillig afscheid nemen van hun gasaansluiting. Daarnaast hopen zij door het verstrekken van verschillende subsidies dat woningeigenaren gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Hierbij kan men denken aan isolatie, zonnepanelen en een duurzame verwarmingsinstallatie. Vooral door de woning goed te isoleren, kunnen bewoners een hoop energie besparen. Er hoeft namelijk minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Dit resulteert ook weer in een lagere energierekening. Woningeigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen, kunnen een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kunnen mensen 20 procent van de investeringskosten terugkrijgen van de Rijksoverheid.

Hoeksche Waard wil in 2040 energieneutraal zijn

Ook de gemeente Hoeksche Waard heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo werd onlangs bekend dat de gemeente een aanvraag bij de overheid heeft ingediend voor de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Deze aanvraag is door de overheid goedgekeurd. Dat betekent dat de gemeente in 2020 een bedrag van 450.000 euro krijgt uitgekeerd. Hiermee worden woningeigenaren geholpen om kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen. Denk hierbij aan het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips en ledverlichting. Daarnaast gebruikt de gemeente dit geld ook om woningeigenaren advies te geven over grote energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie. Deze subsidie sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn.

Tips om energie te besparen

De hoogte van de energierekening hebben de bewoners voor een groot gedeelte zelf in de hand. Zo doen woningeigenaren er goed aan om door middel van energie vergelijken te controleren of zij wel bij de goedkoopste aanbieder zitten. Daarnaast kan men door energie vergelijken er eenvoudig achter komen hoe ‘groen’ de energieleverancier is. Ook kan men ook door een aantal kleine aanpassingen in het gedrag een hoop energie besparen. Denk hierbij aan korter douchen, de verwarming helemaal uitzetten en niet onnodig verlichten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.