Wandelroute Korendijkse Slikken dicht vanwege tijdelijke rust broedvogels

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Natuurmonumenten

GOUDSWAARD – Het broedseizoen gaat van start. Dit betekent dat verschillende vogelsoorten zich voorbereiden op hun nest en hopelijk straks met succes hun jongen grootbrengen. Dit is vooral een taak van de vogels. Maar zij kunnen hier wel bij geholpen worden door ze de rust te geven die zij nodig hebben in deze periode. Zo ook in de Korendijkse Slikken. Vanaf 15 maart tot en met 15 juli is de wandelroute in het gebied dicht, zodat de vogels zich in alle rust op hun kroost kunnen richten.

In het gebied komen bijzondere broedvogels voor: blauwborst, bruine kiekendief en baardman. Vooral de kiekendief is gebaat bij rust tijdens de broedperiode. In de Korendijkse Slikken komen meerdere broedparen voor van deze roofvogel.

Recente natuurherstel

Vorig jaar vond in de Korendijkse Slikken een natuurherstel plaats, vanuit het Droomfondsproject Haringvliet, waarbij de typische deltanatuur nieuw leven is ingeblazen. Dit gebeurde vooral door het gebied weer in contact te laten komen met het water. Door afgravingen van een deel van het gebied ontstonden slikkige oevers. Om water in het gebied vast te houden, is een stuw geplaatst in een kreek waar het water van het Haringvliet binnenkomt. Ook de oude krekenstructuur is weer opengemaakt, zodat het water beter door en over de riet- en graslanden kan stromen. Dit alles met als doel het gebied langer nat te houden. Dit is van belang voor de typische flora en fauna van de deltanatuur: slijkgroen, zeegroene rus, grutto, noordse woelmuis en bruine kiekendief.

Recreatieve plus

Ook is het gebied beter beleefbaar gemaakt met een kijkhut met breed zicht op de slikkige oevers en een kijkterp vanwaar je schitterend uitzicht hebt op het Spui en het Haringvliet. De verbinding met het water beleef je ook vanaf het verhoogde wandelpad. Naast de recreatieve verbeteringen is de openstelling van het gebied ook met twee maanden verlengd. Toch blijft het vanuit natuuroogpunt noodzakelijk om in het gebied drie maanden rust te garanderen voor aanwezige broedvogels. Vandaar de afsluiting van 15 maart tot en met 15 juli. Vanaf 16 juli is de wandelroute weer geopend. Het rondje Pit, dat vanaf de parkeerplaats aan de Westdijk over de Leenherengorzenpolder langs het water de Pit loopt, is wel jaarrond open.

Over het gebied

Kom genieten van dit unieke deltanatuurgebied. Onlangs kreeg de natuur hier een flinke impuls en speelt het water hier weer de hoofdrol. Hier kun je nu nog meer van genieten. Wandel over het verhoogde wandelpad langs het Spui en verwonder je over de aanwezige vogels die je vanuit de nieuwe kijkhut ziet. Of geniet van het weidse uitzicht vanaf de kijkterp over het Haringvliet en het Spui. De beste manier om het natuurgebied te bereiken is met de fiets of met de auto. Parkeren kan op de parkeerplaats bij de Leenheerengorzenpolder (navigatieadres: Westdijk 16, Goudswaard). Je herkent de plek aan een wit dijkhuis langs de weg.

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.