Tips ter voorbereiding van een fietstocht

644
Foto PR

Heb je het goede voornemen om meer te fietsen? Een fietstocht is de ideale manier om je vrije dag te besteden: je ontdekt de omgeving én bent lekker in beweging! Maar het is wél belangrijk om je tocht goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je verdwaalt, in slecht weer terechtkomt, zó moe bent dat je eigenlijk niet meer terug kunt fietsen of met fietspech ergens in de ‘middle of nowhere’ staat. Met onderstaande tips kun je alle doemscenario’s voorkomen en genieten van een fantastische dag!

1. Hoe ver ga je?

Dit laat je in de eerste plaats afhangen van je conditie. Kun je zelf niet goed inschatten hoeveel kilometers voor jouw mogelijk zouden zijn, maak dan een proefrit en kijk hoe het je bevalt. Ben je na vijf minuten al buiten adem, kies dan een route die niet ver van je huis (of je geparkeerde auto) af gaat. Of stel je fietstocht uit en ga eerst dagelijks trainen. Ga je vaker tochten maken, leg de lat dan in het begin zeker niet te hoog. Voorkom een te lange tocht waarbij je op de helft al volkomen uitgeput raakt. Neem liever een korte, leuke route waarbij je na afloop voldaan kunt nagenieten. Een volgende tocht kun je dan wat langer maken. Zo houd je het leuk.

2. Houd het weerbericht in de gaten

Dat het niet fijn is om te fietsen door de stromende regen mag duidelijk zijn. Maar ook wanneer het erg warm is of flink waait, kan dat je plezier aardig bederven. Kies daarom een dag uit met ideale weersomstandigheden: geen regen, niet te harde wind en niet te koud of te heet.

3. Geef je fiets een check-up

Het spreekt voor zich dat je fiets in goede staat moet zijn. Controleer je banden, je rem, je verlichting en je ketting. Ben je zelf niet zo technisch? Breng je tweewieler dan even naar de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt.

4. Wat neem je mee?

Het is niet fijn om teveel bagage mee slepen, maar het is ook niet prettig als je onderweg wenst dat je iets had meegenomen en zonder moet zitten. Noodzakelijk is in ieder geval mobiele telefoon met oplader, navigatie, zonnebrandmiddel, regenkleding, een extra fietsslot, een flesje water en een bandenplaksetje met pompje. Daarnaast kun je ook nog overwegen om proviand mee te nemen (wanneer je niet van de horeca gebruik wilt maken), een plaid om op te kunnen zitten tijdens een pauze/lunchstop en een rol toiletpapier.

5. Wat trek je aan?

Zorg dat je op verschillende weersomstandigheden bent voorbereid. Ook al heb je het weerbericht in de gaten gehouden, het weer kan in Nederland altijd omslaan! Regenkleding noemden we hierboven al. Het beste is om verschillende lagen kleding te dragen. Een vest kan je onderweg uittrekken wanneer je het warm krijgt. Een afritsbroek is ook een optie. Houd er rekening mee dat, juist wanneer het warm en zonnig is, bedekkende kleding bescherming biedt tegen het zonlicht en oververhitting. Draag dan wél luchtig kleding van natuurlijk materiaal, zoals katoen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.