Schipper Jan Blokland redt vier mensen op het Hollands Diep

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Gemeente HW

STRIJENSAS – Loco burgemeester Paul Boogaard bracht vrijdag 10 juli een bezoek aan schipper Jan Blokland om hem te bedanken voor zijn daadkrachtige optreden.

Jan Blokland vaart met zijn veerpontje de Lucretia op het Hollands diep tussen Strijensas en Moerdijk. Vorige week donderdag was het slecht weer en zag hij dat er een sloepje met vier personen aan boord in de problemen was. Hij aarzelde geen moment en voer er direct naar toe.

“Ik zag dat ze water uit het bootje aan het scheppen waren, maar dat hielp niet want de buitenboordmotor zakte al snel onder water en naam het bootje mee omlaag. Op het moment van kapseizen waren er 4 mensen aan boord. De man kwam al snel boven water, de drie jonge dames kwamen op 30 meter afstand van elkaar boven water” zo vertelt Jan.

Foto Gemeente HW

“Ik heb eerst twee van de drie jongedames aan boord gehesen en een reddingsboei naar de man gegooid en daarna ben ik naar de dame gevaren die het verste afgedreven was. Toen ik haar aan boord had, zag ik de reddingsboei wegwaaien over het water”. Jan speurde over het water en zag in de verte de jas van de man, die bewusteloos bleek te zijn. De man was voor Jan alleen te zwaar om aan boord te hijsen en Jan kon hem maar met moeite boven water houden. “Ik had direct een rescue melding gemaakt van vier drenkelingen, dus gelukkig waren de boten van de KNRM, de politie en Rijkswaterstaat snel ter plaatse en hebben het van mij overgenomen. De man is naar het ziekenhuis overgebracht. Ik hoop dat hij het overleeft heeft, ik zou graag weten hoe het afgelopen is” vertelt Jan.

De Lucretia is één van de Deltapontjes van het Haringvliet. De overtocht met de Lucretia naar Moerdijk duurt ongeveer twintig minuten. De vaarverbinding sluit aan op fietsknooppunten 29 (Strijen), 27 en 37 in de Hoeksche Waard. Vanuit Moerdijk is dit knooppunt 39. Deze overtocht is goed te combineren met de overtocht Numansdorp – Willemstad.

Meer informatie: https://deltapontjes.edities.nl/2020/nl/


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.