Plexiglas coronaschermen zijn niet brandveilig

Ondernemer deelt resultaten brandveiligheidstest

490
Foto PR

HEINENOORD – De coronaschermen van het populaire materiaal acrylaat (ook bekend onder merknaam ‘plexiglas’) blijken niet brandveilig. Indien het materiaal in aanraking komt met vuur kan deze binnen een paar seconden vlam vatten. Dit is de uitkomst van een brandveiligheidstest uitgevoerd door ondernemer Willem Moniharapon, initiatiefnemer van VeiligCoronascherm.nl.

Na 10 seconden in vlammen
In de test worden de materialen acrylaat (Plexiglas), polycarbonaat (Lexan) en gehard veiligheidsglas boven een vlam gehouden. Na 10 seconden begint acrylaat zacht te branden, waarna het grote vlammen vat. Bij het scherm van polycarbonaat ontstonden zwarte plekken maar het scherm vatte geen vlam. Het materiaal van gehard veiligheidsglas bleef onaangetast.

Geen richtlijnen voor coronaschermen
Het RIVM en de veiligheidsregio’s bieden geen richtlijnen voor het gebruik van coronaschermen. “Ondernemers zijn niet voorgelicht over de risico’s van materiaal als acrylaat. Opvallend, gezien de schermen juist worden ingekocht om hun medewerkers en klanten te beschermen” aldus Willem Moniharapon. Het grootste gedeelte van de schermen die in winkels, restaurants en kantoren staan bevatten geen keurmerk. Dit betekent dat het materiaal niet hoeft te voldoen aan veiligheidsnormen op het gebied van brandbaarheid.

Hoe weet je dan welke coronaschermen wél brandveilig zijn? Deze zijn te herkennen aan het B1-certificaat, welke onderdeel is van de EN (European Norm) of DIN (Deutsches Institut für Normung) keurmerken.

Brandveilige schermen van polycarbonaat en gehard glas

Ondernemer Willem Moniharapon levert wereldwijd veiligheidsglas en werkte voor het Ministerie van Defensie, Justitie en Buitenlandse Zaken. Hij zag ondernemers massaal plexiglas schermen inkopen en besloot hier een brandveilig alternatief voor te ontwikkelen. Hij lanceerde VeiligCoronascherm.nl waar schermen van gehard glas en polycarbonaat worden aangeboden. Deze brandveilige coronaschermen hebben een CE- en EN-keurmerk en voldoen daarmee aan strenge veiligheidsnormen.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.