Hogere woningprijzen door populariteit belastingvrij schenken

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Pexels

Wel eens van de zogenaamde ‘jubelton’ gehoord? Deze regeling, die in is gevoerd in 2017, houdt in dat aan personen tot veertig jaar voor een woning of hypotheek ruim een ton belastingvrij mag worden geschonken. Uit onderzoek is gebleken dat van deze belastingvrijstelling massaal gebruik wordt gemaakt, er zou een verdubbeling van het aantal schenkingen zijn de afgelopen drie jaar. Het gaat hierbij voornamelijk om ouders of grootouders die hun (klein)kind willen helpen als starter op de woningmarkt. De schenking zou echter voornamelijk worden gebruikt om boven de vraagprijs van een woning te bieden, dat leidt tot hogere woningprijzen.

Lastige positie starters op de woningmarkt

De populariteit van belastingvrij schenken is niet erg opmerkelijk. Ouders en grootouders zien ook wel dat starters moeite hebben voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Ten eerste door – vooral in het lagere prijssegment – de krapte op de woningmarkt. Dit wordt nog eens versterkt doordat starters concurrentie hebben van beleggers met een betere financiële positie. Daarnaast hebben jongvolwassenen steeds vaker te maken met flexibele contracten of een lager startsalaris, en is er vaak nog maar weinig eigen vermogen gespaard. Dit alles kan zorgen voor een aanzienlijke verlaging van de maximale hypotheek. Ouders en grootouders die de mogelijkheid hebben, schenken daarom graag. Soms bestaat de gift uit spaargeld, maar het komt ook voor dat de woningwaarde van de eigen woning opgenomen wordt.

Schenkingen drijven woningprijzen op

 

Een schenking van ouders of grootouders maakt het sommige starters mogelijk een eerste woning te kopen. Het lastige is dat door de schenking de prijzen opgedreven worden. Ze worden namelijk vaak gebruikt om boven de vraagprijs te bieden. Starters die niet het geluk hebben een schenking te kunnen ontvangen van vermogende (groot)ouders moeten hierdoor meer lenen, of ‘grijpen iedere keer mis’. Hierbij moet echter wel de kanttekening worden gemaakt dat er meerdere factoren zijn die de afgelopen jaren hebben geleid tot de hogere woningprijzen. De lage hypotheekrente bijvoorbeeld speelt ook een (mogelijk nog grotere) rol.

Voordelen van de belastingvrije schenking voor een woning

Niet in alle gevallen gaat overigens het om een gift zonder voorwaarden. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een leen-schenkconstructie. In dit geval kan er rendement worden gemaakt op de schenking. Deze constructie biedt zowel de schenkende als de ontvangende partij voordelen. Schenken is voor de schenkende partij een alternatief voor de lage spaarrente van dit moment, als gebruik wordt gemaakt van de leen-schenkconstructie. De ontvangende partij kan met de schenking een grotere kans maken een eerste stap te zetten op de woningmarkt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.