Waterschap Hollandse Delta levert gegevens virusdeeltjes corona in de rioolwaterzuiveringen voor het coronadashboard

671
Foto WSHD

Op alle rioolwaterzuiveringen van Hollandse Delta wordt minstens een keer per week gemeten hoeveel coronadeeltjes er in het rioolwater voorkomen. Het RIVM verwerkt deze cijfers in het coronadashboard van de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid.

Het onderstreept volgens heemraad Leo Stehouwer de maatschappelijke relevantie van de waterschappen: „Op deze wijze leveren blijven de waterschappen een belangrijke schakel in de vroegtijdige signalering van COVID-19.” 

Ontlasting

In rioolwater zijn ziekteverwekkers, zoals het COVID-19 virus, te meten die met de ontlasting via de wc in het rioolwater terecht komen. Momenteel vinden deze metingen minstens wekelijks plaats. 

Al in het voorjaar was duidelijk dat het riool een bron van informatie kon zijn. Besmette personen hebben niet alleen virusdeeltjes in hun neus of longen, maar ook in hun ontlasting. Vaak al één of twee dagen voordat de eerste klachten zich uiten.

Dashboard

Vanaf 3 november staan de rioolmetingen op het coronadashboard. De cijfers zijn te vergelijken met andere indicatoren, zoals het aantal positief geteste personen.

Dit is mogelijk omdat alle cijfers per 100.000 worden weergegeven. Ook kunnen de rioolmetingen van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s worden vergeleken. 

Deze maand hebben de Unie van Waterschappen, het RIVM en minister De Jonge afgesproken om de komende jaren door te gaan met de metingen. 

 
Coronadeeltjes in rioolwaterzuiveringen Hollandse Delta
Cijfers: RIVM, 25 november 2020.

Op dit overzicht komen de minste coronadeeltjes voor in Den Bommel en in Hellevoetsluis de meeste. In de Hoeksche Waard zijn de meeste virusdeeltjes te vinden in Numansdorp.

Hieruit kunnen geen conclusies worden getrokken. Daar is meer onderzoek voor nodig. Bijvoorbeeld hoe sterk de waarden worden beïnvloed door regen. Wel geven deze data een indicatie van de verspreiding van het virus.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.