Orgelconcert in de Laurentiuskerk, Mijnsheerenland op zaterdag 12 december

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto PR

Mijnsheerenland – Op zaterdag 12 december om 20.00 uur vindt het derde en tevens laatste concert plaats in de reeks van drie orgelconcerten bij kaarslicht in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.

Het concert wordt verzorgd door de vaste organist van de kerk, Rien Donkersloot.
Aanvankelijk zou dit concert op 7 november plaatsvinden, maar vanwege de toen aangescherpte coronamaatregelen werd het concert verplaatst naar zaterdag 12 december.

Het programma voor het concert op 12 december begint met een prachtig Preludium in Bes van Dieterich Buxtehude. Bijzonder is dat dit werk door Buxtehude niet voltooid is; Martien de Vos voltooide het werk, geheel in de Noord-Duitse stijl.
Van de Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns klinkt diens koraalfantasie over het Adventslied van Maarten Luther, “Nun komm der Heiden Heiland”. In dit meesterwerk laat Bruhns niet alleen de melodie in al zijn facetten horen, maar ook de klank mogelijkheden van het orgel komen op een schitterende manier aan bod.
Ook de 20e-eeuwse componist Hugo Distler liet zich inspireren door Luthers’ adventslied. Hij schreef er een vierdelige partita over. Het werk wordt geopend en besloten door een briljante toccata, die begint met een pedaalsolo. In het midden van de compositie staan twee variatievormen; te beginnen met een koraal met zeven variaties, gevolgd door een chaconne (variaties op een basthema).

Van Felix Mendelssohn klinkt een orgeltranscriptie van diens preludium en fuga in f moll, voor piano.De bruisende fuga vormt een fraai contrast met het melodieuze preludium.
Van de 20e-eeuwse componist Paul Hindemith klinkt diens derde, zelden gespeelde orgelsonate. De sonate heeft drie Duitse volksliederen als thema en is mede daardoor zeer toegankelijk qua stijl. Rien Donkersloot besluit zijn concert met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open om 19.30 uur. Toegang is € 8,-.

Bij het concert kunnen maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Als u zeker wilt zijn van een plaats, kunt u reserveren via: [email protected]
Helaas is er (i.v.m. de coronamaatregelen) geen koffie of thee na afloop.

Van harte welkom!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren