Jaarwisseling 2020 – 2021 veel kleine branden en 1 grote brand

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
In Puttershoek brak brand uit in een woning of dit door vuurwerk kwam is niet bekend. - Foto Jeffrey Groeneweg - Qphoto

De jaarwisseling in onze regio is relatief rustig verlopen. Toch had de brandweer het erg druk met veel kleine incidenten, zoals buiten- en containerbranden. Oudejaarsavond begon zelfs met een grote brand in een woning boven een winkel in Puttershoek. Ook waren er een aantal auto- en gebouwbranden. Gelukkig bleef geweld tegen de brandweer uit. Toch hielden zij wel 2 keer (in Nieuw-Beijerland en Boven Hardinxveld) pas op de plaats, omdat er een grimmige sfeer hing. De politie zorgde voor een veilige situatie, waardoor de brandweer alsnog hun werk kon doen.

Minder druk dan voorgaande jaren, maar toch veel kleine incidenten
Ondanks het vuurwerkverbod waren er toch veel kleine incidenten. De brandweer moest in de regio Zuid-Holland Zuid meer dan 100 maal uitrukken op oudjaarsdag en nieuwjaarsnacht. Vaak betrof het buitenbranden, waaronder containerbranden en zelf aangemaakte vuren. Ook waren er een aantal auto- en gebouwbranden. Bij de gebouwbranden, naast de grote brand in Puttershoek, bleek de schade mee te vallen. Een aantal maal ging door rookoverlast een rookmelder af of werd brand vermoed, maar niet aangetroffen.

Grote brand Puttershoek
Aan het Oranjeplein in Puttershoek brak er op oudejaarsavond brand uit in een woning. De brandweer schaalde snel op naar grote brand. De woning raakte zwaar beschadigd, een onderliggende winkel heeft waterschade. Er raakte niemand gewond. Bekijk het hele bericht over dit incident

Geen geweld tegen de brandweer
De brandweer is niet geconfronteerd met geweld tegen hulpverleners. Toch hielden zij wel 2 keer (in Nieuw-Beijerland en Boven Hardinxveld) pas op de plaats, omdat er een grimmige sfeer hing. De politie zorgde voor een veilige situatie, waardoor de brandweer alsnog hun werk kon doen.

Cijfers incidenten in onze regio

107 uitrukken op oudjaarsdag (0:00-23.59 uur) en nieuwjaarsdag (tot 8:00 uur)

aantal uitrukken per gemeente
Alblasserdam7
Dordrecht21
Gorinchem15
Hardinxveld-Giessendam3
Hendrik-Ido-Ambacht4
Hoeksche Waard24
Molenlanden13
Papendrecht1
Sliedrecht5
Zwijndrecht14
totaal107

 

 Type incident
Automatische brandalarm2
Brand bijgebouw (schuurtjes e.d.)1
Buitenbranden*83
Gebouwbranden10
Assistentie politie door BRW1
Nacontrole na brand1
Stank/Hinder. Lucht (gaslekkages e.d.)2
Brand wegvervoer (auto’s e.d.)7
totaal107

*) Uitsplitsing buitenbranden:

afval/rommel13
Berm/Ruigte/Bosschage2
Container28
niet geclassificeerd40

Toelichting op de cijfers
De cijfers zijn de situaties waarbij daadwerkelijk een brandweerauto ter plaatse is geweest (opgeschoonde cijfers). Deze aantallen kunnen lager zijn dan het totaal aantal meldingen. Dit kan worden verklaard uit meerdere meldingen van dezelfde brand, of meldingen waar later geen brandweer nodig bleek. Bekijk de landelijke cijfers op de website van het IFV. De aantallen kunnen door een andere verwerking afwijken van de cijfers die wij hier melden. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren