VETbelangrijk: het belang van gezonde vetten in de voeding

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
Foto Gezondheidspraktijk Noordzij

In de jaren ’80 werd ons geleerd zo min mogelijk vet te eten. Er werd gedacht dat het slecht voor ons was en sindsdien werd er massaal vetarm gegeten. Zelfs vandaag de dag denken veel mensen dat we dik worden door volvette producten te eten. Dit is onjuist! Onverzadigde vetten zijn goed voor ons en we worden er niet dik van. Ons lichaam heeft juist goede vetten nodig. In dit artikel licht Romy, van Gezondheidspraktijk Noordzij, alles toe over het belang van gezonde vetten in ons voedingspatroon.

Wat is omega 3?

Omega 3 is een onverzadigde groep vetzuren die zorgt dat je cholesterolgehalte in balans blijft, ook verkleint het de kans op hart- en vaatziektes en depressie. Omega 3 is ook goed voor je ogen en hersenstofwisseling. Je lichaam heeft omega 3 nodig en ervaart vaak een tekort. Het is daarom belangrijk dat het vetzuur voldoende aanwezig is en tekorten worden aangevuld. Omega 3 behoort tot de goede vetten.

Wat is omega 6?

Omega 6 is ook belangrijk voor ons lichaam maar staat eigenlijk niet zo goed bekend. Omega 6 bevat de slechte vetten, beter bekend als transvetten. We krijgen dagelijks teveel omega 6 binnen doordat het in veel bewerkt en verpakt voedsel zit, bijvoorbeeld in koekjes, chips en zonnebloemolie. Teveel omega 6 zorgt voor een grote kans op ontstekingen en hart- en vaatziekten. Eet dus zo min mogelijk bewerkt voedsel.

De juiste verhouding

Vroeger, vele jaren geleden kreeg de mens een gelijke hoeveelheid omega 3 en omega 6 binnen 1:1, hier is ons lichaam op gebouwd. Inmiddels krijgen we in verhouding teveel omega 6 binnen en te weinig omega 3. De verhouding ligt nu op 15:1 en zelfs hoger! Zo moet ons lichaam 15 keer meer omega 6 dan omega 3 afbreken.

Als de vetzuren niet in balans zijn kan dit voor gezondheidsklachten zorgen die op langere termijn chronisch kunnen worden. Denk hierbij aan ontstekingen, allergieën, niet kunnen afvallen, concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten, regelmatig ziek zijn en niet lekker in je vel zitten.

Balans

Herken jij je in bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk te letten op je omega 3 inname. Omega 3 zit in vette vis (zoals zalm, makreel, haring en paling), schaal- en schelpdieren, spinazie, noten, zaden en amandelen, avocado en olijfolie. Je kunt het ook preventief nemen in de vorm van een supplement. Tegenwoordig is het een mooi streven de verhouding tussen omega 6 en omega 3 te krijgen in 5:1.

Door veranderingen te maken in je eetpatroon en eventueel door de toevoeging van een omega 3 supplement zorg je ervoor dat de disbalans in vetzuren herstelt. Je merkt dan dat je meer energie hebt, je bloedsuikerspiegel stabiel is, weer helder kunt denken en minder last meer hebt van snaaien en minder trek hebt in zoete voeding.

Korting visolie

Lust je geen vette vis? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan omega 3 vetzuren. In onze praktijk maken wij gebruik van Visolie Forte van Vitakruid. Deze is ook verkrijgbaar in de algenvariant en is dus vegetarisch. 2 tot 3 capsules per dag zorgen al voor een voldoende hoeveelheid omega 3 per dag!

Je kunt deze visolie via Gezondheidspraktijk Noordzij bestellen met 15% korting. Dit doe je door je bestelling door te geven via [email protected] of via Whatsapp 06 – 36 000 180. Bovendien ontvang je 15% korting op het gehele assortiment van Vitakruid. Je hebt het binnen 2-3 werkdagen al in huis.

Bloedonderzoek

Wil jij graag eerst weten of je eigen omega 3 inname en vetzuren in balans zijn? Meld je dan aan voor een uitgebreid bloedonderzoek en krijg een volledig advies op maat m.b.t. je voeding, suppletie en levensstijl. Tot 15 februari ontvang je bovendien 10% korting op het bloedonderzoek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gratis e-boek

Download nu mijn gratis e-boek: In 10 stappen blijvend afvallen!

In dit e-boek ga je leren hoe je inzicht verkrijgt in je leefstijlpatronen en leer je af te rekenen met belemmerende denkpatronen die jouw weg naar een gezonder leven in de weg staan. Aan de hand van opdrachten, wetenschappelijk bewezen methoden en mijn eigen ervaring, gaan we samen de stappen maken die ervoor zorgen dat jij nieuwe blijvende gezonde leefstijlgewoonten creëert.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren