Italiaanse tribute band Bleach eert Nirvana in Bibelot in oktober

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Italiaanse tribute band Bleach eert Nirvana in Bibelot in oktober

De Nirvana tribute band Bleach, vernoemd naar het debuutalbum van het vermaarde rocktrio uit Seattle, speelt op 2 oktober in Bibelot in Dordrecht. Op YouTube is te zien en horen dat de Italiaanse band wel héél dicht bij de originele versies komt. Het wordt een complete grunge-avond met voorprogramma My Own Army en de gratis afterparty Alternative Anthems.

De plaat die insloeg als een bom

Nirvana beleeft haar doorbraak in de eredivisie der wereldwijde rockmuziek in 1991 met het album Nevermind. In januari van dat jaar begint de Golfoorlog, Miguel Indurain wint in juli de Tour de France en in september ziet de legendarische plaat, met op de voorkant de zwemmende baby, het levenslicht. Wanneer single Smells Like Teen Spirit uitkomt en bijkans kapot gedraaid wordt op radio en MTV, zit de band ergens in Europa, geen weet hebbende van de impact van hun debuut. Mobiele telefoons of internet hadden ze niet. Van begrippen als Twitter, influencers of een online energievergelijker had nog niemand gehoord.

Sjofel geklede generatie

Opeens is Nirvana wereldnieuws en frontman Kurt Cobain rockster tegen wil en dank. Bovendien breken in hun kielzog andere acts uit Seattle door: Pearl Jam, Soundgarden en Alice In Chains. Platenmaatschappijen stuurden volop afgezanten naar de stad in Washington om daar de oefenruimtes af te speuren naar nog meer talent: er moest daar iets in het water zitten. Zo wordt Nirvana de vaandeldrager van een hele generatie rockmuzikanten die het muzieklandschap voorgoed verandert. De pers verzint de verzamelnaam grunge. Grungy betekent zoiets als ‘sjofel’. Het verwijst naar het uiterlijk van de muzikanten.

Tribute band Bleach uit Rome

De carrière van Nirvana eindigt abrupt als Kurt Cobain zelfmoord pleegt in april 1994. Er zijn nog een paar platen uitgebracht: ’tussendoortje’ Incesticide, het snoeiharde In Utero en de registratie van het veelbesproken MTV Unplugged-concert, waar Cobain via de gekozen nummers aankondigt binnenkort uit het leven te stappen. Op 2 oktober, wanneer er van een avondklok en andere coronamaatregelen hopelijk geen sprake meer is, komt het gezelschap Bleach uit Rome naar Dordrecht om de nummers van Nirvana op vrijwel originele wijze te vertolken. Op YouTube zijn videoclips van de tribute band te vinden. Niet alleen zullen ze de klassiekers spelen, ook minder geijkte nummers als Milk It of You Know You’re Right komen voorbij. De support-act heet My Own Army en na afloop worden alle klassiekers van andere bands uit de 90’s gedraaid tijdens de afterparty Alternative Anthems. Tickets zijn verkrijgbaar via de website Bibelot.net.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.