Dolly Dots – Sisters on Tour naar Kunstmin in november

948
Foto Pricewise

Een meidengroep uit de jaren ’80 met maar liefst zes zangeressen, dat kan er maar één zijn: Dolly Dots. Elke veertiger kan de namen van de dames nog zo opdreunen: Anita, Sjeel, Esther, Ria, Angela en Patty. Het zestal veroverde vanaf 1979 de hitlijsten. In 2009 overleed Ria Brieffies. De vijf andere Dolly Dots komen op 6 november naar Kunstmin om het 40-jarig jubileum te vieren.

Walkman

In 1979 is er een gijzelcrisis in Iran, schitteren Björn Borg, Jimmy Connors en John McEnroe op de tenniscourts en lanceert Sony de eerste walkman. Er was geen internet, laat staan Spotify. Om batterijen uit te sparen spoelde je de cassette terug met een potlood. Het was in dat jaar dat Dolly Dots werd opgericht, een meidengroep gemodelleerd naar The Ronettes en The Shangri-Las.

Een decennium lang succes

Vrijwel direct slaat de muziek van Dolly Dots aan. Anita Heilker, Angéla (‘Sjeel’) Kramers, Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek en Ria Brieffies knallen de hitlijsten in met pakkende liedjes als Radio, Doo Wah Diddy Diddy, She’s A Liar en This Girl. 27 Singles in totaal, waarvan het leeuwendeel in de top 10 belandt. Het leidt de band de hele wereld over, omdat de muziek tot in Japan opgepikt wordt. In de VS werd de film Dutch Treat opgenomen. Het bekende producersteam Stock, Aitken & Waterman wordt gevraagd een single te schrijven om nieuw succes in Europa te genereren. Dat laatste mislukt. De denderende trein komt tot stilstand in 1988, als de band wegens teruglopend succes uit elkaar gaat. Er volgt een ‘eenmalige’ reünie in 1998 op aandringen van Paul de Leeuw en veel fans: in 2007 spelen de Dolly Dots drie avonden achtereen in een uitverkocht Ahoy. In 2009 overlijdt Ria Brieffies aan de gevolgen van longkanker en is er het voornemen niet meer als Dolly Dots op te treden.

Sisters on Tour

We zien intussen vooral Angela Groothuizen veel voorbijkomen op tv, met name als jurylid bij allerlei talentenjachten. Ook Patty Zomer werd een bekend gezicht op de buis door haar werk als styliste. Toch kruipt het bloed in 2016 waar het niet gaan kan en smaakt een gastoptreden bij De Toppers naar meer. Met Sisters on Tour werd afgelopen jaar een uitgebreide tournee opgezet die zou afsluiten in Koninklijk Theater Carré, maar door de inmiddels welbekende omstandigheden is deze verplaatst naar 2021. De aankondiging is dan ook onder voorbehoud. Tickets voor dit 40-jarig jubileumoptreden zijn verkrijgbaar via de website van Kunstmin, kunstmin.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.