Tijd om het stokje door te geven: Dirigent Henk Zwijgers zwaait na 38 jaar af

934
Henk Zwijgers in de bloemetjes gezet door Karoline Vorthoren en Paul Boogaard - Foto: Privé

Zuid-Beijerland – Als 7-jarig jongetje werd Henk Zwijgers lid bij Crescendo in Zuid-Beijerland. Hij ging naast het bespelen van een blaasinstrument ook piano en orgel studeren. De liefde en het talent voor muziek zaten er toen al in en ontwikkelden zich verder in de loop van de jaren. De afgelopen 61 jaar was Zwijgers onafgebroken verbonden aan Crescendo waarvan de laatste 38 jaar als dirigent. Hij besloot onlangs dat het nu tijd is om af te zwaaien, en sluit daarmee een periode af met een indrukwekkende muzikale staat van dienst. 

Zo was Zwijgers dertig jaar organist van de Ned. Hervormde kerk van Zuid-Beijerland. Vanaf 1973 speelde hij bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Zwijgers was in die tijd ook dirigent bij fanfare ‘Ons Genoegen’ uit Rockanje, die onder zijn leiding van de tweede (op één na laagste) afdeling op klom naar de vaandel-afdeling (hoogste afdeling). In 1983 vertrok de toenmalige dirigent van Crescendo en nam Zwijgers het stokje over. Met groot succes, want de vereniging behaalde bij het VARA BFO-concours en andere wedstrijden mooie concourswimpels. Ook de jeugd haalde mooie resultaten: van 1985 tot 1999 won Zwijgers met Jong Crescendo hoge scores op concoursen en KNFM-landskampioenschappen. Misschien breder bekend is het feit dat Crescendo onder leiding van Zwijgers maar liefst tien keer het Hoeksche Waard Festival won. 

Opvallend was altijd de manier waarop Zwijgers vol overgave de muziek vertaalde en richting gaf aan het orkest: ‘Dit werk vereist bevlogenheid, die energie is nodig om een mooi resultaat te halen met elkaar’ zegt Zwijgers. Naast zijn werk als dirigent was Zwijgers ook één van de organisatoren en drijvende kracht achter ‘Crescendo in Concert’, het grote evenement van de vereniging met bekende Nederlandse zangers dat jaarlijks een volle sporthal trok in Numansdorp. Zwijgers begrijpt als geen ander de rol van muziek: ‘Muziek is van grote waarde in het leven want het kan op belangrijke momenten een speciale betekenis geven. Tijdens kerstconcerten bijvoorbeeld is de emotie bijna voelbaar. Maar ook bij momenten van afscheid en op feestelijke momenten brengt muziek mensen dichter bij elkaar. Dat is van alle tijden, maar zeker ook in de actuele situatie zie je hoe muziek mensen met elkaar verbindt.’ Vanwege zijn betrokkenheid en zijn energieke en bevlogen stijl gaf Zwijgers een markant gezicht aan de vereniging.  Nu is het dan toch tijd geworden om het stokje door te geven. Met pijn in het hart, dat wel, want niet alleen hijzelf sluit hiermee een periode af maar ook de muziekvereniging. 

Het CDA bracht Zwijgers een bloemetje om hem te bedanken voor zijn inzet en zijn verbindende rol. Fractievoorzitter Karoline Vorthoren: ‘Mensen zoals Henk Zwijgers zijn dragers van de dorpse samenleving. Heel bijzonder dat meneer Zwijgers zo’n lange periode intensief betrokken is geweest bij Crescendo, hij maakt daarmee echt deel uit van de geschiedenis van de muziekvereniging.’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.