Uitslag enquête Vrienden van Heinenoord: Inwoners Heinenoord maken zich zorgen over komst windmolens en het zonnepark

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het nieuwe windpark langs de Oude Maas in Heinenoord nadert zijn voltooiing - Foto PR

Heinenoord – De groep ‘Vrienden van Heinenoord’ wil de bewoners van Heinenoord een stem geven. Dit hebben ze gedaan met het uitzetten van een enquête. Deze heeft twee weken ‘online’ gestaan. Ook zijn er ‘offline’ formulieren ter beschikking gesteld of in de bus gedaan om ook bewoners zonder internet te kunnen bevragen.

Concluse enquête

  • Een representatieve groep inwoners (875) van Heinenoord vulde de enquête in. De resultaten geven een goed beeld van de mening van alle inwoners van het dorp.
  • Het grootste deel van de inwoners is (inmiddels) op de hoogte van de plannen rondom de windmolens en het zonnepark. De kwaliteit en hoeveelheid van de informatie die men hierover ontvangen heeft schiet echter te kort.
  • Inwoners maken zich veel zorgen over de komst van de windmolens en in iets mindere mate ook over het zonnepark. De grootste zorgen liggen op het gebied van de locatie zo dicht bij bewoond gebied. Daarnaast is er angst voor geluidsoverlast zoals bij het park aan het Spui. Ook verstoring van natuur en leefgebied van dieren wordt genoemd. Men voelt zich niet gehoord in deze zorgen.
  • Hoe dichterbij men bij het zonnepark woont hoe groter de bezwaren zijn. Bij de windmolens is over de hele breedte van het dorp Heinenoord bezwaar.
  • De uitkomst van de enquête van Eneco is niet representatief. Slechts 20% van hun respondenten is herleidbaar naar inwoners van Heinenoord.
  • Er is groot bezwaar tegen de enquête van Eneco omdat er geen ruimte was om echt een mening te geven, veroorzaakt door het sturende karakter van de vragen.

Toelichting:
De gemeente en Eneco beschouwen de door hen uitgevoerde enquête als een vorm van burgerparticipatie. De groep Vrienden van Heinenoord ziet dit anders. Bewoners horen bij het gehele traject betrokken te zijn, van idee tot uitvoering.

U kunt de resultaten van onze enquête hier downloaden:Resultaten enquête Buitenzomerlanden

En nu…

De groep Vrienden van Heinenoord deelt de uitkomst van de enquête met o.a. gemeente Hoeksche Waard, Eneco, ASR, HW Duurzaam, raadsfracties en geïnteresseerden. Ze zijn heel benieuwd naar de reactie van o.a. Gemeente en Eneco. De vraag is wat zij met deze uitkomst gaan doen. Zoals met hen afgesproken gaan de Vrienden van Heinoord graag met hen gesprek om met de uitkomst van onze enquête aan de slag te gaan.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren