Zaterdag 22 mei: Dag van de Biodiversiteit, HW zoemt doet mee! Jullie ook?

0
263
Bloeiende appelboom - Foto Joost de Kievit

Op 22 mei is het de Dag van de Biodiversiteit. Zo’n dag is broodnodig, want veel planten en dieren hebben het moeilijk of verdwijnen zelfs. Een sterke biodiversiteit, een grote soortenrijkdom, is goed voor de gezondheid, vermindert de gevolgen van klimaatverandering en zorgt voor voldoende voedsel. Ook in onze Hoeksche Waard is het belangrijk de biodiversiteit te versterken. Daarom wil HW Zoemt op 22 mei het startschot geven voor een leuke actie: tegel eruit, groen erin!

HW zoemt, een collectief van mensen en organisaties, werkt aan herstel van de biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Dit is behalve hard nodig ook heel leuk om te doen. Nu doet HW zoemt een beroep op de bewoners van ons eiland. Want de biodiversiteit versterken, dat kunnen we nòg beter met z’n allen! Kijk eens kritisch naar je tuin. Minder tegels in je tuin en meer groen; het is een vrij makkelijkemanier om iets te doen voor de biodiversiteit. Bovendien kan het water bij hevige regenbuien in een groene tuin sneller de bodem intrekken en bij hitte is zo’n tuin juist een stuk koeler. Een groene tuin houdt bij droge periodes water beter vast en dat scheelt weer sproeien.

Tegel eruit, groen erin! Doe mee

Om de dieren en planten in de Hoeksche Waard een handje te helpen en biodiversiteit hier op de kaart te zetten, wil HW zoemt vanaf 22 mei een leuke actie starten! Wie vanaf 22 mei één of meerdere tegels uit de tuin vervangt voor groen maakt kans op een appelboom! Maak een foto van de betegelde tuin. Haal tegels weg. Als het enige maanden later een groene, fleurige oase isgeworden maak je nogmaals een foto. Stuur beide foto’s voor 1 oktober 2021 op naar [email protected] onder vermelding van ‘fotowedstrijd HW zoemt’. Onder de deelnemers worden 20 jonge appelbomen verloot.

Welk groen helpt?

Kijk eens rond in je voor- of achtertuin. Zijn er stukjes die nu betegeld zijn? Kunnen die tegels eruit? Dan is het een goed idee om het stuk vrijgekomen grond te beplanten met een (inheemse) boom, een struik of bloeiende planten die bijen, hommels en vlinders trekken. Je kan ook iets doen voor vogels of egels. Er zijn tal van mogelijkheden.

Het maakt uit wat je plant. Sommige planten zijn beter voor biodiversiteit dan andere. Wat je dan het beste kan doen is best lastig, maar er is een simpel hulpmiddel. Met de biodiversiteitswijzer (https://maakgrijsgroener.nl/) weet je na het beantwoorden van een paar vragen wat je kan doen. Ga aan de slag. Het geeft levendigheid in je tuin en tuinieren is leuk en leerzaam voor jong en oud.

Niet duur

 

Een groene tuin hoeft niet duur te zijn. Het begint met een slim ontwerp. Kijk voor handige tips eens op: https://milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinontwerp/. Bovendien geeft waterschap Hollandse Delta ook dit jaar subsidie voor watervriendelijke initiatieven. Deze acties moeten ervoor zorgen dat regenwater opgevangen wordt en rioleringen minder belast worden. Dus: meer groen en minder tegels of een vijver om regen op te vangen. Subsidie (vergoeding) is mogelijk voor maatregelen vanaf 250 euro en bedraagt 20% van de kosten. Dit jaar kunnen niet alleen inwoners maar ook verenigingen en scholen subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie over de subsidie op: https://www.wshd.nl/ subsidieregeling voor waterinitiatieven.

HW zoemt

HW Zoemt bestaat sinds 2019 en denkt na over herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard en werkt daar ook concreet aan. Allerlei organisaties en overheden als gemeente en waterschap doen mee. In ons korte bestaan hebben we bomen en struiken geplant, bloemenzaden uitgedeeld, geadviseerd over het beheer van (weg)bermen. Het zijn voorbeelden van acties van HW zoemt, maar we beginnen net!

Recent is HW zoemt toegelaten als Supporter van het Deltaplan Biodiversiteit (https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/). Dit is eenlandelijke stichting die met tal van organisaties op nationaal niveau werkt aan biodiversiteit. Eerder al  kreeg HW zoemt een toekenning uit het innovatiefonds van het Deltaplan. Wij richten ons op mogelijkheden voor biodiversiteit buiten de bebouwde kommen, maar ook daarbinnen. Wij vragen medewerking van overheden en organisaties en nu doen wij een beroep op mensen met een tuin.

“Wil je weten wat HW zoemt nog meer doet? Volg ons dan op onze facebook pagina HW zoemt”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.