Column: Nog maar een bord (voor je kop) in Strijensas

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Aan het einde van de Havenstraat te Strijensas, met links omhoog de oprit naar restaurant de Batterij (genoemd naar de geschutsbatterij die daar ooit stond opgesteld) en rechts de monumentale sluis met ophaalbrug, is nu de laatste verfraaiing aangebracht die het geheel nog meer luister moet verschaffen dan het al heeft: een levensgroot reclamebord van een Jumbo supermarkt te ’s Gravendeel, bedoeld om iedereen die dat toch al weet er nog maar eens aan te herinneren dat daar zo’n supermarkt is. Dat bruidsparen, die deze locatie vaak kiezen voor hun fotoreportage vanwege de ongereptheid en het rustieke karakter, daar door de aanwezigheid van het bord nu stevig op in moeten boeten, is naar men zegt onvermijdelijk. Daar staat tegenover, zo wordt iedereen voorgehouden, dat zo’n stel toch maar mooi meteen weet waar ze na de gedroomde dag van hun leven de boodschappen kunnen doen.

Om blijk te geven van extra dienstbaarheid, zijn er vier plattegronden aan toegevoegd, t.w. van Numansdorp, van Klaaswaal, van Strijen en hoera, van Strijensas zelf. Daarbij ook nog een gecombineerd stratenregister van al deze plaatsen, waar je verder niks mee kunt maar wat er heel informatief uitziet. Ook is er, kennelijk uit vrees dat de argeloze passant die het bord raadpleegt niet weet waar hij zich bevindt, bovenop de plattegrond van Strijensas aan toegevoegd: U STAAT HIER, waarbij HIER heel Strijensas kan zijn. Inmiddels heeft menig wandelaar zich er al uren aan staan te vergapen, vermoedelijk met stomheid geslagen dat hij daadwerkelijk STAAT waar hij STAAT en daar zo verbouwereerd over is dat hij aan de grond genageld STAAT en er niet meer weg kan komen. Er is sprake van een heuse wandelfile.

Naar verluidt heeft een AH supermarkt in Strijen uit concurrentieoverwegingen en om niet minder dienstbaar te zijn, het plan opgevat om een soortgelijk bord te laten plaatsen en het gerucht gaat dat ook de Lidl niet achter wil blijven. De Aldi en de Plus houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. Oud Beijerland, Puttershoek, Maasdam en Heineoord hebben hun plattegronden al beschikbaar gesteld en andere dorpskernen zullen naar verwachting spoedig volgen. De oprit naar de Batterij biedt daarbij geen enkel probleem: hij is lang genoeg voor nog wel tien van zulke borden. Navraag bij de vergunningverlener leverde op dat naast dienstbaarheid ook het historisch perspectief een rol heeft gespeeld. Waar ooit een batterij was aan kanonnen, kan men binnenkort spreken van een batterij aan borden. Voeg daar alle borden bij de sluis zelf aan toe. En de borden aan de andere kant van de sluis (met maar liefst drie borden vlak bij elkaar die verwijzen naar het vertrekpunt van het pontje naar Moerdijk) en Strijensas kan met recht bogen op de status van het dorp met de grootste bordenrijkdom van de hele Hoeksche Waard. Zeer binnenkort zal er bovenop de sluis een bord worden geplaatst om melding te maken van dit bijzondere feit.

De bevoegde instanties benadrukken hierbij het belang van burgerparticipatie. Na plaatsing van de nog resterende borden worden de bewoners van Strijensas uitgenodigd om te bepalen welk van de borden het meest in het oog springt. Het bedrijf op het bord dat als winnaar uit de bus komt biedt de bewoners een eenmalige korting op de wekelijkse boodschappen aan die niet-Sassenaren altijd al krijgen. Mochten alle borden evenveel in het oog springen (de meest waarschijnlijke uitkomst van deze volksraadpleging), dan vervalt het recht op deze korting.

Lein van der Wulp     


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren