‘Vrienden van Heinenoord’ is blij met de tijdelijke stop van de ontwikkeling van de Buitenzomerlanden, maar…..

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Archieffoto: Gemeente Hoeksche Waard

Hoewel de Vrienden van Heinenoord verheugd zijn over de tijdelijke stop van de ontwikkeling van de Buitenzomerlanden vinden ze het veel te vroeg om te juichen.

 

Naar aanleiding van de onrust die speelt onder de bewoners van Heinenoord en de daarop volgende enquête die werd gehouden op initiatief van de Vrienden van Heinenoord, heeft de gemeente Hoeksche waard het project on-hold gezet om een betere invulling te willen geven aan de burgerparticipatie. Dat juichen we vooral toe, want de burgerparticipatie verdient niet de schoonheidsprijs tot nu toe. 

 

Van burgerparticipatie is nog helemaal geen sprake geweest vinden de Vrienden van Heinenoord. 

Het lijkt alsof de gemeente Hoeksche waard participatie verwart met informeren. Een reactie van de gemeente Hoeksche waard op onze vragen is inmiddels na weken wachten toch gekomen maar deze neemt niet de zorgen weg van de Vrienden van Heinenoord.

 

Tot nu toe lijkt de Gemeente de participatie te zien in de enquête die is uitgevoerd door Eneco en het informeren van bewoners via een nieuwsbrief per e-mail. Hier worden niet alle bewoners goed door bereikt. Daarnaast geeft de uitkomst van de enquête van Eneco een vertekend beeld omdat het geen gedegen onderzoek was. Wel vindt de Gemeente dit een goede vorm van burgerparticipatie, terwijl hij is uitgevoerd door de belanghebbende partij Eneco.

 

Waar participatie over gaat in onze ogen:

Het in gesprek gaan met elkaar en vooral ook horen wat er in het dorp speelt. Het gaat tenslotte over onze leefomgeving.

 

De Gemeente heeft voor het ontwikkelen van het windmolenpark een klankbordgroep waar mee gesproken wordt. Deze vertegenwoordigt slechts een klein aantal omwonenden van de toeleveringsroute en dus niet het hele dorp. De vrienden van Heinenoord zouden hier graag een andere vorm voor zien, bijvoorbeeld door het vormen van een gekozen dorpsraad.

 

Van de ca.1500 huishoudens in Heinenoord hebben er 875 de enquête van de Vrienden van Heinenoord ingevuld en wij willen dat deze mensen dan ook gehoord worden. Deze groep is te groot om te negeren. Daarom doen de Vrienden van Heinenoord een beroep op de bewoners en vraagt hen hun zorgen direct te delen met de gemeente. Blijkbaar neemt de gemeente de zorgen die er spelen onder de bewoners rondom de ontwikkelingen van zowel de windturbines als de zonnepanelen niet serieus. De reactie “het besluit ligt vast” of “dit besluit is al in de vorige gemeente genomen”, horen we met regelmaat. Toch zijn er ook voor de windturbines, met de wetenschap van nu, nieuwe bezwaren die onderzocht moeten worden. We zien de voorbeelden in heel Nederland waar gelijke ontwikkelingen plaatsvinden en die veel impact en invloed hebben op de gezondheid van mensen en hun directe leefomgeving.

 

‘De Vrienden van Heinenoord’ willen graag een correcte vertegenwoordiging van het dorp Heinenoord aan tafel hebben bij de gemeente bij dergelijke plannen. Een gekozen dorpsraad lijkt de beste vorm hiervoor. Via de mediakanalen is er een korte poll geplaatst hoe de bewoners staan tegenover een gekozen dorpsraad om de belangen van de bewoners te behartigen en hier wordt tot nu toe positief op gereageerd.

Wij kunnen alleen maar hopen dat de volksvertegenwoordiging ook echt gaat luisteren naar de bewoners van Heinenoord aldus Ben Smit Initiatiefnemer & woordvoerder van Vrienden van Heinenoord 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren