Twee aanhoudingen na ontdekking hennepkwekerij In natuurgebied de Oeverlanden in Strijensas

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Politie

Strijensas – De politie heeft op 15 juni twee mannen van 48 en 51 jaar uit Rotterdam aangehouden in natuurgebied De Oeverlanden. De mannen worden verdacht van het beschadigen van het milieu en van het kweken van hennepplanten.

Halverwege mei vonden een agent in de Hoeksche Waard en een boswachter van Staatsbosbeheer een hennepkwekerij op De Zeehondenplaat, onderdeel van natuurgebied De Oeverlanden. Zij gaven deze informatie door aan het Team Milieu van de politie, eenheid Rotterdam.
 

De Oeverlanden

De Oeverlanden zijn onderdeel van het Natura 2000-gebied Hollands Diep. Dit betekent dat het beschermd natuurgebied is. Het deelgebied De Zeehondenplaat is niet toegankelijk voor publiek, om alle planten en dieren in het gebied te beschermen. De rest van het gebied is grotendeels open om te wandelen, maar is wel beschermd Natura 2000-gebied. Aangezien de verdachten De Zeehondenplaat wel in zijn gegaan én bezig waren met de opbouw van een hennepkwekerij besloot Team Milieu een onderzoek te starten.

Foto Politie

Aanhoudingen

Het gebied is vervolgens heimelijk geobserveerd. Dit had al na enkele dagen succes. Verschillende dagen bezochten twee mannen het gebied, waarbij ze zich bezighielden met het verzorgen van de hennepplanten. Dit was voldoende bewijs om de mannen op 15 juni op heterdaad aan te houden. In totaal zijn er ruim 100 hennepplanten in de grond en ruim 80 kleine hennepplanten in kweekbakjes gevonden. Ook vond de politie spullen die gebruikt worden bij het verzorgen van de planten. De planten zijn direct vernietigd. De verdachten zijn twee dagen verhoord door de politie. De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De mannen zullen vervolgd worden voor het overtreden van de Wet natuurbescherming en de Opiumwet.

Samenwerking Staatsbosbeheer en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Tijdens het onderzoek heeft de politie actief samengewerkt met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. De samenwerking met hen was in het onderzoek van groot belang. Deze partijen hebben kennis van het gebied en hebben het gebied van de kwekerij nauwkeurig onderzocht. Staatsbosbeheer en de omgevingsdienst vonden grote beschadigingen, veroorzaakt door de verdachten.

Het is niet voor het eerst dat De Zeehondenplaat in Strijensas gebruikt is voor het kweken van hennep. Op dezelfde locatie is in 2018 ook al een kwekerij aangetroffen.

Meer informatie over het kweken van hennep door criminelen? Lees dan de informatie op onze website over hennepteelt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.