Gemeenteraad neemt motie aan voor rioolonderzoek naar drugsgebruik in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Ter Illustratie

Hoeksche Waard – In navolging van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft de gemeenteraad van de Hoeksche Waard met met een meerderheid een motie aangenomen voor een rioolonderzoek in de Hoeksche Waard zodat op grond van actuele cijfers kan worden beoordeeld of er inderdaad een middelengebruik-probleem is en of het (zorg-/ jeugd-/ veiligheids-/ preventie-) beleid in de Hoeksche Waard hierop aangepast moet worden. De partijen Groenlinks, PvdA en VVD waren niet voor een onderzoek naar drugsgebruik en stemden tegen de motie.

De beschikbare cijfers over middelengebruik die de gemeenteraad van de Hoeksche Waard  tot nu toe ter beschikking heeft zijn cijfers van  anderhalf a twee jaar oud. Het team integrale veiligheid en wijkagenten bevestigen dat er onder een “klein” deel van de jeugd risicovol middelengebruik is. Deze partijen geven aan dat de leeftijd van de jongeren die met drugs in aanraking komen een zorgelijk aandachtspunt is in de Hoeksche Waard. Niet alle jongeren worden gezien door jeugd- en jongerenwerk, politie en hulpverlening en dus zijn niet alle gevallen in beeld.

De stemming van de Motie

Buureiland Goeree-Overflakkee

 
Op Goeree-Overflakkee zijn vorig jaar juli  veel hogere concentraties amfetamine (speed) in het rioolwater gevonden dan in andere gemeenten en zelfs Europese steden. Met een gemiddelde van 583 milligram drugsresten per dag per duizend inwoners, wordt relatief gezien op het eiland bijna vier keer zoveel gebruikt als in Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij monsters zijn genomen uit het afvalwater van verschillende rioolzuiveringsinstallaties op Goeree-Overflakkee.
 

Het onderzoek richtte zich op het gebruik van meth, speed, MDMA, cocaïne en cannabis. Alleen qua speedgebruik per duizend inwoners staat Goeree-Overflakkee bovenaan de lijst gemeenten. De concentraties meth, MDMA, cocaïne en cannabis in het rioolwater van het eiland zijn vergelijkbaar met andere gemeenten en Europese steden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren