Help mee de Hoeksche Waardse Bomenlijst compleet te maken!

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Het monumentale duo voor de Greupkerk is genomineerd voor de verkiezing van 'Boom van het Jaar 2021'. De rode beuken staan inmiddels bijna een eeuw lang voor het kerkje in Greup. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior')

In de Hoeksche Waard staan veel bomen, waaronder behoorlijk wat bijzondere bomen. Bijvoorbeeld bomen met een monumentale status, cultuurhistorische waarde of bomen die beeldbepalend zijn voor een dorp. Om deze bomen extra te beschermen, gaat gemeente Hoeksche Waard een nieuwe Bomenlijst opstellen. De bomen op deze lijst mogen niet zomaar gekapt worden. Om ze te beschermen tegen kap of rigoureuze snoei is altijd een omgevingsvergunning voor kap nodig. Voor de nieuwe bomenlijst worden de huidige lijsten van de voormalige 5 gemeenten samengevoegd. Ook wil de gemeente kijken of er nog meer bomen op deze lijst thuishoren. En daarbij roept ze de hulp van haar inwoners in.    

Draag waardevolle bomen aan voor de Bomenlijst

Op de Bomenlijst worden alle gemeentelijke bomen, waardevolle of monumentale particuliere bomen, en monumentale bomen in het buitengebied opgenomen. De gemeente wil deze nieuwe lijst in samenwerking met haar inwoners en lokale natuurorganisaties opstellen. Staat er in uw tuin of omgeving een bijzondere boom? Dan roept de gemeente u op om deze voor de Bomenlijst in te sturen. Mensen kunnen hun voorstel voor 11 september e-mailen naar: [email protected]. In de e-mail moet de precieze plaats worden vermeld waar de boom staat (eventueel huisnummer, maar in ieder geval de straatnaam en het dorp). Daarnaast moet de indiener een foto van de boom bijvoegen. Het kan zijn dat de boom al op een van de huidige bomenlijsten staat. De boom hoeft dan niet aangemeld te worden. De huidige lijsten staan op www.gemeentehw.nl/direct-regelen/wonen-en-verkeer/boom-kappen onder de tab ‘Documenten’.

Alle nieuwe voorstellen worden beoordeeld

De gemeente beoordeelt de bomen zoveel mogelijk vanaf de openbare weg. Daarnaast onderzoekt zij of de bomen die op één van de huidige bomenlijsten staan, op deze lijst kunnen blijven staan. Een boom kan bijvoorbeeld door een storm omgewaaid zijn. Of een boom kan in zo’n slechte staat zijn en een gevaar voor de omgeving vormen, dat er een omgevingsvergunning voor kap moeten worden aangevraagd.

Hoe komt de definitieve Bomenlijst tot stand?

Na het beoordelen van alle bomen wordt een voorlopige Bomenlijst gemaakt. De voorlopige Bomenlijst wordt vervolgens aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Deze wordt dan tijdelijk vastgesteld en gepubliceerd. Bent u eigenaar van een boom op de lijst en bent u het er niet mee eens dat deze op de lijst staat? Dan kunt u een zienswijze indienen. De gemeente neemt uw reactie dan mee in de verdere besluitvorming over de lijst. De raad stelt uiteindelijk de definitieve lijst vast.

Vragen of opmerkingen kunnen gemaild worden naar [email protected].


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.