Puinruimen op het terrein van de vroegere suikerfabriek in Puttershoek

0
1137
Diverse bouwbedrijven zijn deze week druk bezig om alle puin af te voeren, oude funderingen te verwijderen en daarna moet het terrein bouwrijp gemaakt worden voor de nieuwbouw, die een nieuw en volstrekt ander tijdperk in zal gaan luiden voor dit stukje Puttershoek. - Foto Arie Pieters

Puttershoek – Geen hele stoet kijklustigen nu op de dijk, zoals enkele maanden geleden toen de sloop van de schoorsteen van de vroegere, Puttershoekse suikerfabriek begon. Slechts enkele heren op redelijk gevorderde leeftijd had de fiets even bij de hand genomen om te kijken naar alle drukke werkzaamheden op de plek waar tot 2012 nog de suikerfabriek stond.

Na de sloop van de schoorsteen verdwenen overigens ook de beide werkplaatsloodsen, die in de tijd van de gemeente Binnenmaas nog de status van gemeentelijk monument kregen. Uiteindelijk liep het dus allemaal heel anders. De plooien tussen de voormalige gemeente Binnenmaas en de Suiker Unie werden gladgestreken en er werden vervolgens met de nieuwe gemeente Hoeksche Waard afspraken gemaakt over de invulling van het terrein aan het water van de Oude Maas. Dat betekende in de praktijk wel dat er afscheid genomen moest worden van de schoorsteen en de twee loodsen. Daarmee kwam definitief een einde aan de zichtbare historie van de suikerfabriek. Nu is men druk bezig om alle puin af te voeren, oude funderingen te verwijderen en daarna moet het terrein bouwrijp gemaakt worden voor de nieuwbouw, die een nieuw en volstrekt ander tijdperk in zal gaan luiden voor dit stukje Puttershoek.

Meerdere moderne bedrijven

Het ziet er vooralsnog naar uit dat het terrein niet door één bedrijf zal en kan worden ‘ingevuld’, maar dat er een soort ‘bedrijvencampus’ komt op deze locatie. Deze ontwikkeling sluit aan bij de plannen die de gemeente Binnenmaas en de Suiker Unie einde 2018 overeenkwamen. Het is nu dus nog niet duidelijk welke bedrijven en hoeveel precies er straks gaan komen, maar er zijn meerdere opties. Men moet dan denken aan bijvoorbeeld bedrijven die bezig zijn in de logistiek en transport, maar ook digitale handel, koel/vries en maakindustrie zijn mogelijkheden. Het zal allemaal sowieso voor extra verkeersdruk gaan zorgen in de toekomst en daarvoor is dan uiteraard de rondweg bedoeld, die komt tussen de kruising Postweg-Polderweg-Blaaksedijk. Voorlopig is het nog een tijd lang het vrachtverkeer van de bedrijven die het gebied bouwrijp maken, dat men voorbij ziet rijden. En één ding staat natuurlijk wel vast: Wat voor industrie er ook komt, die kenmerkende geur van de suikerfabriek tijdens de campagne komt nooit meer terug.

Tekst en foto: Arie Pieters


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.