Resistente iepen zijn blijvertjes

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Ook 31 jaar nadat ze zijn geplant is er nog steeds geen enkele iep van de soort 'Ulmus Dodoens' in de 's-Gravendeelse wijk Schuilingen aangetast door de iepziekte. (Foto: Arie Pieters, juni 2021)

In 1990 werden in de ‘s-Gravendeelse wijk Schuilingen diverse exemplaren van Ulmus ‘Dodoens’, een iepensoort die grotendeels resistent is tegen de iepziekte aangeplant. Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior wilde uiteraard graag weten hoe deze bomen zich zouden houden en besloot om jaarlijks de bomen te controleren op aantastingen door de iepziekte. De ‘Ulmus Dodoens’ bleken tot en met 2010 geen enkele uitval door deze ziekte kennen.

Alle reden dus een jaar later ondermeer de toenmalige gemeente Strijen te adviseren om als het ergens mogelijk was deze iepen aan te planten. Die mogelijkheid kwam al snel. Elf jaar geleden werden aan de Schelpweg in Strijen de oude populieren gerooid. En een goed jaar later werd de nieuw randweg aangelegd. Tijdens de opening van de Randweg, in december 2012, overhandigde bureau Overwater aan de gemeente Strijen een bedrag van 1000 euro. Met de bedoeling daarvan bomen aan te schaffen. Het volgende jaar, op 13 maart om precies te zijn, plantte mevrouw Diana Frikkee van Overwater Grondbeleid Adviesbureau, samen met wethouder Wilko van Tilborg, -destijds wethouder

in Strijen-, vijf Ulmus Dodoens iepen bij de rotonde aan de Schelpweg. Later werden langs de Schelpweg nog eens elf iepen aangeplant. Inmiddels staan deze iepen aan de Schelpweg er ook alweer bijna acht jaar en ook deze groep doet het uitstekend. Ook in Strijen nog steeds geen enkele zieke iep bij de rotonde en bij de Schelpweg. Ondertussen zijn hun soortgenoten in ‘s-Gravendeel een goede 35 jaar oud en ook dit jaar is deze hele groep gezond gebleven.

Meerdere resistente iepen

Er zijn inmiddels meerdere soorten iepen ontwikkeld die redelijk tot zeer goed resistent zijn tegen de besmettelijke en dodelijke iepenziekte, maar jammer genoeg missen deze kweekvormen grotendeels de kenmerkende kroonvorm van de vroegere Hollandse iep. Maar er zijn ook enkele uitzonderingen, zoals dus ‘Ulmus ‘Dodoens’. Ulmus ‘Dodoens’ is een Nederlandse ‘selectie’, die qua groeiwijze aanleunt bij de oude Hollandse iep (U. xhollandica). Deze iepensoort is redelijk tot goed resistent tegen de iepenziekte. Hij vormt een opgaande boom met eerst een zuilvormige, op latere leeftijd een ‘ouderwetse’ breed ovale kroon. Het is een uitstekende laan- en straatboom. Ulmus ‘Dodoens’ werd in de jaren ’60 geselecteerd in De Dorschkamp (nu Alterra) in Wageningen en in 1973 op de markt gebracht. Inmiddels zijn ook bij de Mariënhoeve, bij het vroegere, historische iepenlaantje daar ‘Ulmus Dodoens’ iepen aangeplant. Zo keert de iep stap voor stap weer terug in het landschap in de Hoeksche Waard. Goed beschouwd blijft hierdoor een oude traditie in behouden, want voordat ruim 85 jaar geleden de iepziekte uitbrak stond de regio vooral langs dijken vol met deze fraaie boomsoort. Dankzij een soort als ‘Ulmus Dodoens’ kan de iep aan een comeback beginnen als laan- een straatboom in deze regio, maar ook in de rest van Nederland.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren