De Hoeksche boerin: “Het was een maand waarin hard gewerkt werd.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
Foto de Hoeksche Boerin

De maand augustus ligt weer achter ons. Het was een maand waarin heel hard gewerkt werd. Het was wachten op droog weer en toen het zover was, werden er lange dagen gemaakt.

De tarwe oogst kwam op gang. Tarwe moet aan bepaalde voorwaarden voldoen bij het afleveren. Zo moet de korrel niet te vochtig zijn. Als de korrel boven 16% vochtgehalte heeft, moet er droogkosten over betaald worden. Vaak zijn de nachten nat, waardoor er ‘s ochtends niet gestart kan worden met combinen. Rond het middaguur, als alles weer wat opgedroogd is, zie je steeds meer en meer combines het land in gaan. Zodra je het ziet stuiven, weet je dat het stro goed droog is.

De opbrengsten vielen helaas dit jaar tegen. Waar er afgelopen jaren gemiddeld boven 10 ton per hectare werd gehaald, was het dit jaar vaak niet meer dan 9 ton. Doordat dit een algemeen probleem is, zien we dat de prijs van tarwe wel wat hoger ligt.

Wij konden de ochtenden dat het mooi droog weer was, starten met de aardappeloogst. Voor het rooien van aardappelen is een vochtige grond juist weer beter. Een droge grond brengt vaak weer kluitjes met zich mee en dat is nu juist niet wat wij mee naar binnen willen hebben. Zo kwam het dus voor dat wij ‘s ochtends aan het aardappels rooien waren en ’s middags aan het combinen.

Wat hebben we toch een slechte zomer gehad hè? Iets wat wij in ons werk ook terug zien komen. Naast dat onze tarwe een lagere opbrengst heeft dan voorgaande jaren, spuit ik mij dit jaar ook suf tegen de aardappelziekte phytopthora. Phytopthora is een pseudoschimmel wat onder andere voor kan komen bij aardappels, in periodes met warm en vochtig weer. Dat het deze zomer vochtig is, dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Gelukkig hebben wij de middelen om te voorkomen dat we deze ziekte krijgen in de aardappelen. Het is namelijk zo, dat als je het in je perceel hebt en je laat het zijn gang gaan, je de gehele oogst wel op je buik kunt schrijven. Gelukkig heb ik mooie adviesprogramma’s die mij hierin adviseren, zodat ik een juiste keuze kan maken wanneer ik weer een bespuiting hier tegen moet uitvoeren.

Woensdag is mijn vrije dag….., tenzij er gewerkt moet worden – Foto de Hoeksche Boerin

Al met al is er al een hoop werk verricht, maar we hebben ook nog genoeg werk wat staat te wachten. Voordat alle aardappelen de grond uit zijn, zitten we wel in oktober.


Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel