Hoeksche Waardse Marja Visscher brengt historische roman uit:  Het torentje van Adelheid

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Zojuist verscheen bij uitgeverij Zomer & Keuning de door de Hoeksche Waardse Marja Visscher geschreven historische roman ‘Het torentje van Adelheid’. Volgend jaar is het 150-jaar geleden dat de staatsman Rudolf Thorbecke overleed.

‘Zijn negentien jaar jongere vrouw Adelheid Solger (1817-1870) heeft veel betekend voor zijn politieke carrière,’ aldus de auteur Marja Visscher, ‘hetgeen heel bijzonder was in die tijd dat een vrouw zich met politiek bezighield.  Ga maar na, Thorbecke regelde vijf dagen voor zijn overlijden de toelating van Aletta Jacobs als eerste vrouwelijke student aan de universiteit. Zij moest toen nog aan haar politieke carrière beginnen. Waarmee ik het unieke van de toen al in politiek geïnteresseerde Adelheid nog maar eens wil benadrukken.’

In deze roman bezoekt Johan Rudolf Thorbecke de weduwe gravin Henriëtte Solger in Dresden. Haar dan vierjarig dochtertje Adelheid wordt door hem voorgelezen en roept: ‘Later trouw ik met de professor en word ik koningin van Nederland.’ In 1831 bezoekt hij de familie opnieuw en wordt, tot teleurstelling van moeder Henriëtte, verliefd op de negentienjaar jongere dochter Adelheid. Het wordt Thorbecke niet gemakkelijk gemaakt. De toeziend voogden laten haar niet zomaar los. Na twee jaar wachten trouwen zij en leven een gelukkig leven, eerst in Leiden en later in Den Haag waar Adelheid zeer geïnteresseerd is in zijn politieke carrière. Toch kent hun leven samen ook pikzwarte momenten en moeten zij vechten om dit te boven te komen.

Marja Visscher beschrijft het leven van  ‘het liefdespaar van de negentiende eeuw’ op een prachtige en realistische wijze met aandacht voor de historische gebeurtenissen. De uitgave is te koop bij iedere boekhandel tegen € 17,50 en is ook als e-book en luisterboek te koop. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren