Burgemeester van Hemmen wil niet in gesprek over de Damherten in de Hoeksche Waard

0
1700
Damhert in de Hoeksche Waard - Foto Ray de Boon

Hoeksche Waard – Wat begon in januari loopt nu na bijna 11 maanden tot een einde. Toen Ray de Boon en team hun petitie starten voor het beheren in plaats van elimineren van de damherten dachten zij dat hun missie op 12 februari tot een einde zou komen. Op die datum overhandigden zij deze petitie die in 3 weken tijd ruim 3000+ handtekeningen opleverde, waarvan 90% ook daadwerkelijk door burgers van de Hoeksche Waard, aan Burgemeester Bram van Hemmen van de Hoeksche Waard.

Maar toen begon het eigenlijk pas. De media dook er op. Diverse artikelen in kranten, tv- en radio stations wilde interviews wat uiteindelijk resulteerde in een zoom gesprek met 12 burgers met de Provincie Zuid Holland. Om goed voor de dag te komen werden er diverse meetings belegd tussen de burgers om de juiste vragen te stellen aan de Provincie. Toen deze niet in alle openheid werden beantwoord en men zelfs zwart op wit van de Provincie kreeg… “de roedel levert op dit moment nog geen probleem op, maar mag zeker niet groeien” zorgde dat ervoor dat Ray en zijn team na dit gesprek opnieuw bij elkaar kwamen om met elkaar te bespreken wat nu te doen. Ze zijn namelijk voor beheer en weten ook dat de roedel niet veel groter kan en mag worden. Ze kwamen samen met het onderzoeksprogramma Pointer van Teun van der Keuken en een geweldige redactie achter feiten door de schades die waren opgeheven op plekken waar de damherten nooit lopen en deze zo hoog waren dat deze niet moesten kloppen. Ze lagen de telling op vergunning van afschot, lijst van afschot en telling na afschot naast elkaar en zagen al snel dat deze niet klopte. Ray en zijn team, waarin mensen zitten die de roedel al 10 jaar volgen, kwam er toen achter dat er volwassen mannen bokken zomaar van de lijsten verdwenen waren of dat ze er wel opstonden maar niet meer in het gebied te vinden waren. Verder kwam ze er via Pointer achter dat men in de Hoeksche Waard kiest voor reeën in plaats van damherten na een uitspraak van de Faunabeheereenheid Zuid Holland. Ook kwam er een intern rapport van de WBE Hoeksche Waard boven water waarin de damherten genoemd staan als inheems levende hoefdieren, wat in houdt dat ze thuishoren in het gebied. En verkeersveiligheid wat volgens de provincie op 1 staat om de damherten te elimineren werd al snel verworpen. Er werden naar aanleidingen van al deze feiten diverse vragen gesteld aan de Provincie maar ook die werden niet naar tevredenheid beantwoord.

Ray en zijn team konden toen niet anders meer dan een WOB verzoek indien om alle stukken, gesprekken en e-mails tussen alle ambtenaren in deze zaak openbaar te laten maken. Dit WOB verzoek is geaccepteerd maar de opgevraagde correspondentie is nog niet ontvangen. Deze week hebben Ray en zijn team de laatste stap gezet om de Gemeente Hoeksche Waard nu eindelijk een standpunt in te laten nemen. Ray was al een tijd in contact met Burger Belangen Hoeksche Waard. Ze toonde al interesse in deze zaak toen we net waren begonnen en nu heeft dat geresulteerd in vragen aan Burgemeester Bram van Hemmen en het College om hun standpunt kenbaar te maken hoe de gemeente staat in deze kwestie en of er na de overhandiging van de Petitie die dus is getekend door 3000+ burgers wel iets meegedaan is. Is er een standpunt ingenomen! Is het ooit besproken binnen het college?

Ray zegt… we hebben de laatste week een verzoek ingediend om zelf nog een gesprek aan te gaan met onze burgervader helaas werd ons per mail medegedeeld dat Bram van Hemmen geen tijd had voor ons. Door middel van de vragen die nu gesteld zijn door Burger Belangen Hoeksche Waard hopen we toch antwoord te krijgen. Op 9 november is de uitspraak van de rechter en het standpunt van de Gemeente kan invloed hebben mocht de Gemeente achter hun burgers gaan staan en kenbaar maken aan de Provincie dat zij het ook oneens zijn om de roedel in zijn geheel terug te brengen naar 0. Ray kijkt uit naar 9 november zodat ze weten waar ze aan toe zijn en wat er gaat gebeuren. Na iets wat begon achter Ray zijn laptop resulteerde in dat hij en zijn team dagelijks met dit alles bezig waren. Uren, dagen, avonden, weken, maanden heb ik met mijn team keihard gewerkt om alles op alles te zetten om de damherten te behouden want iets wat zich zelf niet kan verdedigen is een meerwaarde voor onze prachtige natuur in de Hoeksche Waard. We zijn benieuwd wat het standpunt van de Gemeente gaat worden. Of heeft deze in het verleden al een standpunt aangenomen die ze nooit naar buiten hebben gebracht?

Reactie gemeente:  

De gemeente laat via een reactie weten dat de burgemeester de petitie in februari in ontvangst heeft genomen, en daarbij ook aan de indieners heeft uitgelegd dat de gemeente niet de partij is die de besluiten over dit onderwerp neemt. Het is namelijk de taak en verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland om op basis van de verschillende onderzoeken en belangen een besluit te nemen. De burgemeester heeft de petitie daarom onder de aandacht gebracht bij de juiste personen binnen de provincie. De provincie heeft vervolgens beloofd in gesprek te gaan met de indieners.
 
Omdat de burgemeester tijdens het overhandigingsmoment de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de provincie en gemeente heeft uitgelegd, heeft een vervolggesprek niet plaatsgevonden. 

 


Onderstaande vragen stelde Burger Belangen aan het college:


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.