Bescherm beeldbepalende bomen in Hoeksche Waard beter

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Deze vier vooroorlogse iepen aan de Oud-Bonaventurasedijk in Strijen vielen dit jaar ten prooi aan de iepziekte. In totaal verdwenen er, zover nu bekend, weer 6 oude iepen door deze besmettelijke ziekte uit het landschap in 2019. (Foto: Arie Pieters/Fraxinus Excelsior)

Hoeksche Waard – Niet alleen mensen, ook bomen kunnen ziek worden door besmettelijke ziektes. GroenLinks hoopt dat 4 november tijdens de begrotingsbehandeling in de Hoeksche Waard wordt besloten om de bomen op het eiland beter te beschermen.

De fractie dient hiervoor twee moties in. Eén voor een vaccinatieprogramma om de laatste oude iepen in hetpolderlandschap en de dorpen te behoeden tegen de iepziekte. Sinds het groenbeheer in 2012 gestopt is met deze vaccinaties zijn vele monumentale iepen gesneuveld. GroenLinks vindt dat de Hoeksche Waard een voorbeeld kan nemen aan gemeenten als Deventer, Den Haag en Haarlem. Daar hebbende iepen dankzij jaarlijkse vaccinatie een veel grotere kans om oud te worden. En dat is bij iepen wel 200 jaar.

Maar ook andere beeldbepalende bomen verdienen volgens de fractie een waardige oude dag. Sinds kort heeft de gemeente een nieuwe bomenlijst met monumentale en waardevolle bomen samengesteld die niet zomaar gekapt mogen worden.GroenLinks wil dat particuliere eigenaren een beroep kunnen doen op een fonds voor onderhoud. Zo kunnen deze vaakmeer kwetsbare bomen goed worden verzorgd en daarmee behouden blijven. ‘Op de klimaattop in Glasgow is net besloten dat er een einde komt aan ontbossing. Zou het niet mooi zijn als de gemeenteraad tijdens de begrotingbehandeling besluit de bomen in de Hoeksche Waard beter te beschermen?’ aldus de fractie van GroenLinks.  


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren