Stormschade en de woonverzekering: hoe werkt dit precies?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Pricewise

De eerste officiële herfststorm van 2021 is een feit. Vooral de provincie Zuid-Holland werd in de nacht van 21 op 22 oktober hard getroffen. In Barendrecht leidde een tornado zelfs tot gewonden. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft de harde wind voor 2,5 tot 3 miljoen euro aan schade aangericht. Gelukkig kunnen gedupeerden deze schade claimen bij de verzekering. Hoe werkt dit precies?

Wat is stormschade?

Bij windkracht 9 op de schaal Beaufort spreekt het KNMI van een storm. De meeste verzekeraars spreken van stormschade bij schade die is aangericht door stormen met windkracht 7 of hoger. Dat betekent dat het gaat om stormen met windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. De windkracht moet officieel zijn gemeten door het KNMI. Onder stormschade valt bijvoorbeeld dakpannen die van het dak zijn gewaaid, ondergelopen kelders en omgevallen schuttingen. Stormschade komt helaas veel in Nederland voor. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten verzekeraars jaarlijks zo’n €50 miljoen uitkeren voor stormschade.

Opstal- en inboedelverzekering

Als er sprake is van stormschade, dan moet de gedupeerde dit zo snel mogelijk melden bij zijn of haar inboedel-en opstalverzekering. Ruim de schade niet direct op, want soms wil een schade-expert de schade zelf komen beoordelen. Onder opstal valt alles wat aard- en nagelvast aan het huis vastzit. Denk hierbij aan het dak, de regenpijp of de keuken. Stel: er valt een boom tegen het huis aan, dan moet dit gemeld worden bij de opstalverzekering, Alles wat de bewoners kunnen verhuizen, valt onder de inboedel. Denk hierbij aan het laminaat en de meubels. Op het moment dat er een lekkage is ontstaan, en de bank is beschadigd, dan kan de gedupeerde dus een beroep doen op de inboedelverzekering. Het is handig om deze twee verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Eigenaar verantwoordelijk voor opstalverzekering

Een opstalverzekering is voor een huurwoning niet verplicht. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning om een opstalverzekering af te sluiten. Is er sprake van stormschade? Dan dient men dus eerst contact op te nemen met de verhuurder van het pand. De huurder is wel zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van zijn of haar inboedel.

Eigen risico bij stormschade

Bijna alle verzekeraars werken met een verplicht eigen risico in geval van stormschade. Dat houdt in dat de gedupeerde een gedeelte van de schade zelf moet betalen. Meestal betaalt de verzekerde 2 procent van de schade zelf, met een minimumbedrag van 250 euro en een maximum bedrag van 450 euro. Het is mogelijk om dit eigen risico af te kopen. In ruil voor een hogere premie, hoeft de klant dan geen eigen risico te betalen bij stormschade. 

Dit is een artikel in samenwerking met Pricewise


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren