De Hoeksche boerin: “Volgend jaar dus nog beter ons best doen”.

Trudy Schoenmakers
3 Min Read

Het einde van het jaar gaat naderen. Sinterklaas is al weer in het land en als die vertrokken is gaan we richting kerst. Ondertussen zijn onze akkers leeg. Nou, dat is natuurlijk niet helemaal waar, want we hebben overal waar volgend jaar tarwe gedorssen gaat worden, ingezaaid.


4Deze akkers kleuren al weer heel mooi groen. Ik heb dan ook weer enkele vlaggen in het land moeten steken, want smienten hebben ze ook gevonden. In dit stadium maken ze nog niet heel veel schade. Smienten knippen als het ware de tarwe af. Wat als voordeel zou kunnen zijn, dat de wortels zich verder gaan uitstoelen. En soms zelfs voor een hogere opbrengst kan zorgen. Maar als het straks nat wordt in het land en ze komen met grote groepen, dan vertrappen ze alles en dan kost het opbrengst. Op tijd actie ondernemen is daarom belangrijk.

Ondertussen is ook het laatste perceel bieten gerooid. Wij hadden een klein perceel, van 2 hectare, wat voor ons een geheel nieuw ras was. De opbrengst lijkt goed, we weten alleen de exacte cijfers nog niet. Zodra ze opgeladen zijn, krijgen wij binnen 2 dagen deze cijfers in de mail. De Hoeksche Waard heeft prachtige kleigronden, waar suikerbieten goed zouden moeten kunnen groeien. Ons streven is dan ook ieder jaar, om 100ton bieten te telen van 1 hectare. Maar helaas is dat de laatste jaren telkens niet gelukt. Ook dit jaar ziet het er naar uit, dat we dit net weer niet gaan halen. Volgend jaar dus nog beter ons best doen.

Nu al het landwerk is gedaan, kan ik mij weer even enkele maanden richten op bijzaken. Zo heb ik binnenkort een afspraak met de boekhouder, om de cijfers te bespreken van boekjaar ’20-’21. Onze boekhouding loopt van mei tot mei, maar het klopt dat we dan nog wel aan de late kant zijn…..

Verder heb ik mij ingeschreven voor de cursus: “Ondernemen in de akkerbouw in 2030”. Deze cursus is onlangs gestart en daar komt het nodige huiswerk bij kijken. En het werk wat buiten nog op mij staat te wachten is het opzoeken van de eindbuizen van de drainage. Ieder jaar zoeken we die op en maken we weer zichtbaar. Zodat we goed kunnen zien of de buizen lopen en dus water afvoeren als er veel regen gevallen is. Genoeg te doen, maar alles in een wat rustiger tempo.

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel