Protesten voor veiliger verkeer in de Hoeksche Waard: Ook 40 jaar geleden al

0
918
Mookhoek jaren 70 verkeersactie

Ook in dit nu bijna afgelopen jaar waren er weer meerdere plekken in de Hoeksche Waard waar buurtbewoners zich zorgen maakten om de verkeersveiligheid. Vaak betreft het dan dijken die door buurtschappen lopen en of die zich net buiten een dorpskern bevinden.

En in veel gevallen is het probleem dan autoverkeer dat zich niet aan de maximale snelheid wil houden. Dit soms aangevuld met onoverzichtelijke situaties of oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, die daardoor extra gevaar lopen. Maar is dat nu ook echt een probleem van onze moderne tijd?

Nou, niet helemaal. Ook vroeger en dan doelen we op de jaren zeventig en tachtig, werd er al meer dan eens actie gevoerd in de regio om ondermeer de snelheid van het autoverkeer op sommige dijken omlaag te krijgen of voor meer zebrapaden of flitspalen. Er zijn natuurlijk nu wel extra problemen bijgekomen in het verkeer. Denk b.v. maar aan mensen die met lachgas achter het stuur kruipen. Vroeger kon men nog volstaan met de boodschap; ’Glaasje op, laat je rijden’, want ook in de jaren “60, “70 en “80 waren er al mensen die onder invloed het gaspedaal te hard intrapten. En ook die standaard flink over de maximale snelheid heen gingen. Hier zien we in de jaren zeventig een actie voor een veiligere weg en oversteekplaatsen in de buurtschap Mookhoek. Geen overbodige luxe, want helaas zijn in de jaren zeventig in Mookhoek en daar net voorbij meerdere ernstige auto-ongelukken gebeurd. En dus besloten ook toen buurtbewoners in actie te komen. Inmiddels staan er o.a. meerdere flitspalen in Mookhoek. En ter hoogte van de basisschool is een wegversmalling gemaakt. Zo blijkt dan dat er inmiddels al meer dan veertig jaar actie wordt gevoerd voor een veiliger verkeer in de regio.

Dit is een artikel van onze verslaggever Arie Pieters


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.