Kibeo’s ontwikkeltassen: een extra steuntje in de rug voor peuters

0
441
Foto Kibeo

Hoeksche Waard – Binnen de leerzame peutergroepen van Kibeo wordt er met gerichte activiteiten gewerkt aan de ontwikkeling van kinderen. Met de unieke door Kibeo zelfontworpen ontwikkeltassen kunnen kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, ook thuis aan de slag met diverse spellen en opdrachten. Dit zorgt voor beter ontwikkelde leervaardigheden van peuters en op de lange termijn voor betere schoolprestaties.

Spelenderwijs leert een peuter een heleboel. Kibeo werkt met Peuterstart, dit zijn gecertificeerde programma’s die een kind stimuleren op het gebied van taal en de sociale, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Heeft een kind een extra steuntje in de rug nodig of juist wat extra uitdaging? Dan biedt Kibeo vanuit de voorschoolse educatie (VE) extra ondersteuning. Met de speciaal ontworpen ontwikkeltassen kan een kind ook thuis aan de slag.

Zes verschillende ontwikkeltassen
Lone Dannijs en Hanneke Schoonen, werkzaam op de afdeling Pedagogiek bij Kibeo, hebben de ontwikkeltassen voor het eerst ontwikkeld in 2012. De nieuwe tassen zijn een upgrade van het vorige model, met nieuw spelmateriaal en een opgefriste lay-out.

Op iedere Kibeo-vestiging is een set ontwikkeltassen aanwezig. Er zijn zes verschillende ontwikkeltassen, gebaseerd op verschillende ontwikkelgebieden. Als uit observaties tijdens de opvang blijkt (of als er een indicatie is van de jeugdgezondheidszorg) dat een kind een extra steuntje in de rug kan gebruiken, dan kan hij of zij een ontwikkeltas lenen om ook thuis aan de slag te gaan.

  • Denktas, stimuleert de cognitieve ontwikkeling. Een spelletje kwartet leert een kind observeren, vergelijken en combineren.
  • Beweegtas, gericht op de ontwikkeling van de motoriek. Met behulp van een motoriekbord leert een kind de schrijfmotoriek.
  • Plustas, gemaakt voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben of voorlopen in hun ontwikkeling. Mini Loco leert een kind opdrachten uit te voeren en ze zelf te controleren.
  • Boos en blij tas, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een emotiespel stimuleert een kind op speelse wijze te praten over eigen gevoelens en emoties en die van andere kinderen.
  • Verhaaltas, stimuleert de taalontwikkeling. Prentenboeken helpen bij het leren praten en is aantrekkelijk door de herkenbare foto’s.
  • Ik kan het zelf tas, voor de ontwikkeling van de zelfredzaamheid. Aankleedpop Ed leert een kind omgaan met de rits- en knoopsluiting van een broek. Maar ook een rugzak dichtdoen of veters strikken.

Samen thuis aan de slag!
De betrokkenheid van een ouder speelt een belangrijke rol in het gebruik van de ontwikkeltassen. Samen werken aan verschillende opdrachten en spellen is niet alleen gezellig, maar heeft ook een positieve invloed op het leerproces van een kind. De ontwikkeltassen zorgen voor interactie tussen ouder en kind, denk hierbij aan voorlezen, rijmen of gesprekjes voeren met elkaar. Zo kunnen peuters ook thuis op een laagdrempelige, speelse manier werken aan hun ontwikkeling. Lone Dannijs, afdeling Pedagogiek, Kibeo: “Kinderen vinden het erg leuk om de tas mee naar huis te nemen. Voor ouders is het fijn om zo direct betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind.“ 

Over Kibeo
Kibeo is een kinderopvangorganisatie in Zuidwest-Nederland waar kwaliteit, de ontwikkeling van kinderen en het ondersteunen van ouders voorop staat. De pedagogisch medewerkers werken elke dag met plezier op de 150 vestigingen verspreid over Zeeland, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, Brabant en Barendrecht.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.