Laatste deel terrein voormalige suikerfabriek Puttershoek is verkocht

0
3180
Suikerfabriek te Puttershoek in de jaren 70 - Foto Regionaal Archief Dordrecht

Afgelopen december is het laatste deel van het aan het Belgische AG Insurance verkochte terrein in Puttershoek geleverd. Daarmee komt een einde aan de inspanningen voor de herontwikkeling en verkoop van het terrein van de voormalige suikerfabriek in Puttershoek, waar door zowel Cosun Beet Company als Cosun lang aan gewerkt is.
Nieuw bestemmingsplan 
De suikerfabriek werd eind 2004 gesloten. Er is sindsdien gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan om een haalbare en duurzame herontwikkeling tot bedrijventerrein met insteekhaven mogelijk te maken. Allerlei bestemmingen zijn meermaals gewijzigd, een nieuwe ontsluitingsweg is uitgelegd en gepland, de laatste bovengrondse en de volledige ondergrondse resten van de suikerfabriek zijn gesloopt, er is hier en daar een vervuiling gesaneerd, en het Cosun Solar Park is gerealiseerd. 

In eerste instantie ontstond er weerstand onder politici, overheden en bewoners in de omgeving, maar uiteindelijk is er overeenstemming bereikt over het bestemmingsplan voor de herontwikkeling. AG Insurance gaat het terrein nu samen met de eveneens Belgische Heylen Warehouses realiseren. De ontwikkeling krijgt de naam SHIPP21 (www.shipp21.com).

Cosun Beet Company blijft uiteraard nog steeds aanwezig in Puttershoek aanwezig met de specialiteitenfabriek, silo’s en distributiecentrum. Het elektriciteitsgebruik van de specialiteitenfabriek is volledig verduurzaamd met zonne-energie afkomstig van het Cosun Solar Park. Vrachtwagens zullen in de toekomst ook de nieuwe ontsluitingsweg gaan gebruiken, zodra deze is aangelegd en openbaar toegankelijk wordt.

De gemeente Hoeksche Waard heeft het voornemen om het eigendom van de natuurterreinen van de Schotse Hooglanders en van het Lindtse Poldertje over te nemen om zo het groene beheer voort te kunnen zetten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.