Twee jaar na de dood van Bram (12) is de Blaaksedijk nog steeds niet veiliger, zeggen omwonenden

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Op 8 januari 2020 fietst de dan 12-jarige Bram ’s ochtends over de Blaaksedijk in het buitengebied van Puttershoek naar school. In de buurt van een T-splitsing wordt hij aangereden door een automobilist en zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Enkele dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen.
 

Van alle kanten wordt erkend dat dit een gevaarlijke weg is waar veel te hard wordt gereden. Maar het heeft nu – twee jaar later- nog steeds niet tot de gewenste veranderingen geleid. Daarom roept de speciaal opgerichte werkgroep Verkeer Blaaksedijk op tot actie.
 
Volgens Veilig Verkeer Nederland scheuren mensen nog steeds met bijna 100 kilometer per uur over de dijk. Omwonenden houden hun hart vast, volgens hen is het een kwestie van tijd voordat het opnieuw misgaat. Bewoners van de Blaaksedijk willen dat de gemeente snel maatregelen neemt om de weg veiliger te maken. Al jaren strijden Danny Vrijhof en Jeroen de Waaij in een speciale werkgroep voor een veiligere weg. Maatregelen zijn er wel genomen, maar zonder gewenst resultaat. “Helaas moeten we constateren dat de situatie eerder slechter dan beter is geworden”, vindt De Waaij.
 
De werkgroep is na het ongeval heel constructief aan de slag gegaan met wethouder Harry van Waveren en de gemeente Binnenmaas. Er zijn wegversmallingen en drempels aangelegd en is er een andere afslag bij het kruispunt gemaakt vanaf het industrieterrein. Dat maakt het minder makkelijk om de Blaaksedijk op te rijden. Alleen de maatregelen werken niet, zegt de werkgroep.
 
Gemiddelde snelheid ligt hoger dan voor de maatregelen
Danny Vrijhof
Vrijhof legt uit dat de versmallingen rekening houden met de Connection bus die vroeger over de dijk reed. Auto’s kunnen met gemak door de versmallingen heen rijden. Tegelijkertijd is er geasfalteerd: “De dijk is nu eigenlijk een grote landingsbaan, waardoor de gemiddelde snelheid een stuk hoger ligt dan voor de maatregelen.”
Van te voren was al bekend dat de maatregelen niet werken, zegt De Waaij. Volgens hem bevestigt Veilig Verkeer Nederland dat. “Helaas luistert de wethouder niet naar Veilig Verkeer Nederland.”
Wethouder houdt vast aan oude argumenten
Jeroen de Waaij
De genomen maatregelen zouden in november worden geëvalueerd, maar dat ging niet door. Vrijhof en De Waaij hopen dat de versmallingen aangepast worden. Ze willen dat het hele gebied een maximum snelheid krijgt van 30 kilometer per uur. “Dan rijden de auto’s ook via de navigatie niet via de dijk, omdat het dan niet meer de snelste route is.”
“Helaas houdt de wethouder vast aan oude argumenten,” zegt De Waaij, “dat niemand een drempel voor de deur wil.” Maar de bewoners hebben 9 plaatsen vastgesteld waar zonder enig bezwaar een drempel neergezet kan worden. Dat is nu al bijna twee jaar geleden overhandigd aan de verkeersgroep en de wethouder. “Maar helaas bleef het argument naar voren komen.”

Niet elke aangewezen plek voldoet aan de verkeerstechnische eisen

Wethouder Harry van Waveren

Wethouder Van Waveren heeft ook gezien dat auto’s nog steeds harder rijden dan op de dijk mag. Hij gaat binnen de gemeente afstemmen of er meer versmallingen en drempels kunnen komen. “Maar niet iedereen wil een wegversmalling voor zijn deur, want door het remmen en optrekken krijg je geluid en trillingen.”
Momenteel kan hij weinig met de plekken die de bewoners hebben vastgesteld: “Niet elke locatie die aangewezen wordt voldoet aan de verkeerstechnische eisen waardoor het direct gerealiseerd kan worden. Daar moeten we ook naar kijken.”
 
Op de plek waar de 12-jarige Bram werd aangereden gaat een rotonde komen. Hierdoor wordt het verkeer veiliger in de toekomst. Maar de omwonenden willen geen veiligere Blaaksedijk in de verre toekomst, maar morgen. “Vertraging kunnen we ons niet veroorloven met het aantal scholieren wat hier over de dijk fietst.”

Dit is een bericht via onze mediapartner Rijnmond


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren