Nieuw boek van Sofie Rozendaal: ‘De ideale vrouw die ik nooit was’

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Schrijfster Sofie Rozendaal uit de Hoeksche Waard schreef al meerdere boeken - Foto Prive

In haar nieuwe boek, ‘De ideale vrouw die ik nooit was’, schrijft Sofie Rozendaal over haar vergeefse zoektocht naar perfectie en de schoonheid van imperfectie.

Het verhaal speelt zich af tijdens een nacht in het ziekenhuis, waar ze onverwacht kwam te liggen. Tijdens een eerdere check-up werd er bij haar een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt, veroorzaakt door het hpv-virus. Ze moest daarvoor een kleine ingreep ondergaan, maar er ontstond een complicatie met een operatie tot gevolg. Tijdens die nacht reflecteert ze op haar heden en verleden. Ze voelt zich schuldig, want hpv wordt overgedragen via seksueel contact. Ze denkt terug aan haar twee jeugdliefdes, tussen wie ze maar niet kon kiezen, in de periode waarin ze het virus moet hebben opgelopen. Dat was ook het moment dat haar obsessie met perfectie begon, het nastreven van een ideaalplaatje dat op vrijwel alle vlakken tot uiting kwam. Ze wilde het perfecte lichaam en karakter hebben, nooit iets verkeerds zeggen of doen en succesvol zijn in alles wat ze ondernam. Totdat een verkeersongeval haar wakker schudde en ze besloot om anders te gaan leven. Maar nu, jaren later, moet ze toegeven dat ze toch nog regelmatig kampt met de drang om aan een ideaalplaatje te voldoen.

Fragment: ‘’Emoties en onzekerheden horen bij het leven en dat is juist mooi, omdat ze ons maken tot wie we zijn. Kwetsbare wezens, die allemaal op onze eigen manier met onszelf en het leven tobben en worstelen. We kunnen fouten, problemen of mislukkingen niet ontwijken of onderdrukken. Zelfs verbergen lukt maar tot op bepaalde hoogte, want als we dat doen, worden we er linksom of rechtsom uiteindelijk alsnog mee geconfronteerd. De enige keuze die we hebben, is dus hoe we omgaan met onze kwetsbaarheden. Het best is om de controle los te laten en onze angsten aan te gaan. Onszelf bloot te stellen aan de blik van een ander. Want als dat lukt, als we echt durven te laten zien wie we zijn, inclusief al onze mankementen, deuken en barsten, dan zijn we in staat om diepe verbindingen aan te gaan. Iets waar we allemaal in meerdere of mindere mate behoefte aan hebben, juist in deze monotone wereld waarin we worden doodgegooid met gelukzalige ideaalplaatjes die mijlenver van de realiteit afstaan. Die onhaalbaar zijn, voor iedereen.’’

Op een nuchtere, openhartige en beeldende manier beschrijft Sofie haar vroegere en huidige worstelingen met onder andere schoonheidsidealen, het lievemeisjessyndroom, anorexia nervosa en je kwetsbaarheid durven tonen. Over het hele schrijfproces maakt ze ook een online videoserie. In elke aflevering staat een thema uit het boek centraal. Te zien via haar youtube-kanaal of website: www.sofierozendaal.nl.

De auteur:

Sofie Rozendaal (1987) is freelance journalist en schrijft voor onder andere NRC Handelsblad, Trouw, het Algemeen Dagblad en verschillende tijdschriften. Ze maakt online docu-vlogs en schreef eerder vijf boeken, waaronder De stilte in bed.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren