Wethouder Hoekse Waard negeert zorgen Goudswaard over ontwikkeling Leenheerenpolder.

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto en ontwerp: P. Schoenmakers

 De Gemeente Hoekse Waard is van plan om toestemming te geven aan Projectontwikkelaar Gebr. Blokland en Natuurmonumenten, in samenwerking met Landal Green Parcs, om 60 koop- en 40 recreatiewoningen te ontwikkelen in 10 hectare natuur- en cultuurlandschap in Goudswaard, de Leenheerenpolder. De betreffende 10 hectare liggen buitendijks in een stilte gebied, zijn onderdeel van het natuur- en cultuurlandschap van het Nationaal Landschap HW en grenzen aan Natura2000 gebied. 

Het Burgerinitiatief ‘Stop plannen Leenheerenpolder’ heeft de bewoners van Goudswaard middels een huis-aan-huis flyer en de website www.leenheeren.nl geïnformeerd over de ontwikkelingsplannen voor de Leenheerenpolder. Daarna zijn huis-aan-huis handtekeningen opgehaald waaruit blijkt dat 70% van de huishoudens in Goudswaard zich tegen deze plannen uitspreekt. Het verzet van de verontruste inwoners richt zich op de specifieke locatie en de overlast in en buiten het dorp door de, in opdracht van de gemeente, berekende 900 extra verkeersbewegingen per etmaal over hiervoor niet geschikte dorps-, dijk- en plattelandswegen. Hierbij blijkt tevens, uit de in opdracht van de Gemeente uitgevoerde verkeersonderzoeken, dat er ook geen goede ontsluiting mogelijk is van deze locatie. Bovendien betreft het de bouw van woningen in het duurdere segment en recreatiewoningen. Hier heeft de bevolking van Goudswaard niet direct iets aan, maar moet zij wel de lasten van dragen. Tevens voldoet het plan niet aan de door de gemeente in 2017 vastgestelde gebiedsvisie. Bovendien vinden de inwoners van Goudswaard het buitendijks bouwen, tegen alle huidige inzichten en landelijke adviezen in, ondoordacht. 

Op 2 februari is het Burgerinitiatief ‘Stop plannen Leenheerenpolder’ in de Gemeenteraad Hoekse Waard door de initiatiefnemers toegelicht. Het Burgerinitiatief verzoekt de gemeenteraad om te onderkennen dat er onmiskenbaar onvoldoende draagvlak is voor de huidige ontwikkelingsplannen voor de Leenheerenpolder bij de bewoners van Goudswaard. Gevraagd wordt deze plannen in de wacht te zetten en over te gaan tot een toetsing van de voorwaarden én het draagvlak, met een brede vertegenwoordiging van lokale bewoners én het College van B&W. Hierbij gebruik makend van de meest recente inzichten in de omstandigheden. 

Uit de raadsinformatiebrief van Wethouder Paul Boogaard (CDA) blijkt dat het College van B&W de zorgen van de inwoners niet weg wil nemen en de plannen voor de Leenheerenpolder in haar huidige vorm én op de huidige wijze wil voortzetten. Met name het feit dat Natuurmonumenten en de projectontwikkelaar reeds voortijdig miljoenen investeringen hebben gedaan om gronden te verwerven lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Het Burgerinitiatief vindt het echter het ondernemersrisico van genoemde partijen dat zij alvast hebben geïnvesteerd op basis een algemene gebiedsvisie en een nog niet op feitelijke haalbaarheid en wenselijkheid uitgewerkt plan. De inhoud van de raadsinformatiebrief van de wethouder bevestigt duidelijk, volgens het Burgerinitiatief, dat het College van B&W 70% van de huishoudens in Goudswaard niet serieus neemt in hun bezwaren. Inmiddels heeft het Burgerinitiatief op de brief van de wethouder gereageerd en verwacht van het College van B&W dat zij bij de verdere behandeling van het burgerinitiatief in de gemeenteraad op 8 en 15 februari alsnog laat blijken de inwoners van Goudswaard serieus te nemen in hun bezwaren tegen de huidige plannen. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren